Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 10 okt 2008 09:33

Årets influensa kan ta 4 000 liv

Foto: Johan Adelgren

Nu slår läkare larm om att årets influensa är av den elakare sorten.
Viruset har muterat och är aggressivt och lättsmittat.
Över en miljon svenskar kan drabbas och 4 000 barn och gamla dö.
- Jag är oroad. Det här kan bli en svår epidemi, som Hong-Kong influensan, säger infektionsläkare Torbjörn Norén.

Årets influensaepidemi kommer att bli värre än på många år, tror experterna. Influensaviruset har förändrat sig mycket. Det var länge sen vi hade denna typ av influensa i omlopp. Viruset som kallas för Brisbane A H 3 är av samma typ som Hongkong-influensan, som orsakade den senaste världsomspännande pandemin i slutet på 60-talet.

Många saknar skydd

Många saknar skydd

Det betyder att en stor del av befolkningen - och särskilt barn och unga - inte har någon immunitet alls.
Det första svenska influensafallet har redan konstaterats. Rekordmånga kan insjukna i år, försiktigt räknat omkring 15 procent av befolkningen. I Australien, där smittan redan härjat, drabbades tre gånger så många som normalt.
- Tecknen är dåliga. Jag är betydligt mer oroad för den här influensan än för fågelinfluensan, säger överläkare Torbjörn Norén vid infektionskliniken på Universitetssjukhuset Örebro.
Vanliga friska vuxna kan räkna med att bli däckade i fem - sju dagar. Men för små barn, sjuka och gamla kan influensan vara direkt livsfarlig. Förra året dog omkring 1 000 svenskar i sviterna av influensan. I år blir det värre, tror Torbjörn Norén.
- Jag skulle inte bli förvånad om antalet döda blir det fyrdubbla den här säsongen. Vi måste få fler att vaccinera sig. Då kan vi spara både liv, lidande och pengar då många slipper bli allvarligt sjuka, säger han.

Fler borde vaccineras

Torbjörn Norén tycker att många fler borde vaccinera sig i år - exempelvis personal i vården och på äldreboenden och de som har kroniska sjukdomar som astma och diabetes.
- Vi underskattar hur lätt smittan sprids. Det är så lätt att vaccinera sig och det är det bästa sättet att förhindra smitta.