Är Fitline-produkterna så bra som de sägs vara? undrar en läsare.
Är Fitline-produkterna så bra som de sägs vara? undrar en läsare. Foto: Thinkstock

Är vitamintillskotten bra eller bara bluff?

Fitline är ett av många vitamintillskott som tillskrivs närmast magiska egenskaper. Här svarar Expressens medicinreporter Anna Bäsén på en läsarfråga om det beryktade tillskottet

"Hej! Nu har jag hört talas så mycket om Fitline och dess nanoteknik som ska göra att vitaminerna och mineralerna tas upp mycket bättre av kroppen. Stämmer det? Och varför går det i så fall bara att köpa via hempartyn och med nåt slags pyramidsystem och varför är det så dyrt???
Har ni koll på detta?
Må gott, Pernilla J"

Hälsofrågan

Medicinreportern Anna Bäsén svarar: 

Hej Pernilla!
Jag har inte hört talas om Fitline tidigare men har nu kollat upp deras produkter. Kort sagt kan man säga att det inte finns något som talar för att Fitlines produkter skiljer sig från helt vanliga multivitaminpiller du köper på apoteket eller mataffären - förutom det hutlösa priset förstås. Det finns heller ingenting som motiverar produkternas höga pris.

LÄS OCKSÅ: Forskaren: Vitaminpiller kan vara skadligt

Fitline - bluff eller äkta vara?

Teorierna som presenteras på Fitlines hemsida är minst sagt flummiga.  Läkaren Hans Isaksson har granskat informationen från Fitline och kommenterar så här:
”Man menar att de standardprodukter man säljer just emedan att de doseras dimunitivt och förutsättes hitta rätt väg till "biljoner" celler ger stora fördelar. Jag har har inte på dessa sajter lyckas hitta några som helst dokument som skulle ge något som helst vetenskapligt stöd för effekterna. Det ger heller inte det till intet förpliktigande förnamnet "nano-", som i detta sammanhang bara kan betyda "jävligt lite". Många av produkterna saknar dessutom innehållsdeklarationer - vilket är sensationellt”.

LÄS OCKSÅ: Professorn: här är 6 myter om din hälsa

"O'Boy med multivitamin"

Hans Isaksson har också tittat närmare på de preparat som faktiskt har innehållsdeklaration, och konstaterar att de är multivitaminpreparat, fast ibland med lite yoghurt, choklad eller liknande tillsatt.  
Exempelvis Fitline bars for kids som kan beskrivas som O´Boy med multivitamin. Men därmed inte sagt att produkterna är helt ofarliga, Fitline bars for kids innehåller exempelvis karoten som inte bör överdoseras och sojabönor är inte så få är gravt överkänsliga mot.

LÄS OCKSÅ: Magnesium viktigare att få i sig än du tror

"Oseriös marknadsföring"

Kort sagt är det kraftigt överdriven och osaklig marknadsföring. Och att Fitlines produkter säljs via hempartyn och pyramidsystem är kanske inte så konstigt - det är ett klassiskt sätt att sälja överprissatta produkter med vilseledande marknadsföring. På det sättet är det lättare att undkomma myndigheternas kontroll. Dessutom måste produkterna ha innehållsdeklaration vilket saknas i en del fall och där bryter Fitline helt klart mot försäljningsreglerna. Detta är extremt riskabelt, för att inte säga livsfarligt, med tanke på alla allergiker.
Den här typen av oseriösa marknadsföring är tyvärr alltför vanlig i hälsokostbranschen. Här nedan är en enkel checklista som avslöjar de vanligaste hälsokostbluffar, använd den och du sparar både pengar och tid.  
Bästa hälsningar

/Anna Bäsén, medicinreporter

LÄS OCKSÅ: Här är mineralerna du behöver för din kropp