Är knäckebröd en bra fettbrännare?

Hur ligger det egentligen till med knäckebröd? Är det bra eller dåligt? Hjälper det oss att bränna fett och gå ner i vikt eller är det precis tvärtom?

Näringsfysiologen Fredrik Paulún svarar.

"Jag läste precis några artiklar om glykemiskt index, fettförbränning och fibrer.

En sak som förbryllar mig är att i översikten över livsmedel med snabba kolhydrater som bör undvikas nämns knäckebröd. Det skulle bland annat inverka negativt på fettförbränningen (jojoeffekten på insulinproduktionen).

I artikeln om fibrer sägs dock att knäckebröd är bra för fettförbränningen, tack vare fiberhalten och dess fettbindning. Hur är det egentligen: Är knäckebröd bra eller dåligt för fettförbränningen?" 

Näringsfysiolog Fredrik Paulún svarar:

Du har just noterat en av de motsägande uppgifterna inom näringsläran. Det finns fler sådana exempel, där livsmedel med höga värden faktiskt ändå är bra att äta i rimliga mängder.

Du måste äta relativt mycket knäckebröd för att få i dig 50 gram kolhydrater, som används i mätningarna, och äter du betydligt mindre, till exempel 20-30 gram kolhydrater, är det höga fiberinnehållet definitivt en fördel.  Använd därför ditt sunda förnuft i första hand när du äter enligt GI, och låt inte värdena vara det enda som du tar hänsyn till.