Brist på D-vitamin och järn är två orsaker till varför vi kan bli trötta.
Brist på D-vitamin och järn är två orsaker till varför vi kan bli trötta.

Är du alltid trött? Här är sex tips som hjälper

Trött, tröttare, tröttast. Hur vet man att den där orkeslösheten man känner i perioder inte är någon sjukdom utan just vanlig trötthet?

Min hälsas guide reder ut begreppen och berättar vad du kan göra själv för att piggna till.

Trötthet drar ner livskvaliteten. Man blir grinig, tappar koncentrationen och orkar inte med allt man vill eller borde göra. Men även om din trötthet orsakas av sjukdom finns det enkla botemedel.

Christina Ledin är specialist i allmänmedicin och till henne kommer många patienter för att de är just trötta.

Trött hela tiden? Det kan bero på livsstil

– Trötthet är jättevanligt. I allmänhet hittar jag inget allvarligt fel, men det brukar vara en bra ingång för att få i gång ett samtal om patientens levnadsvanor.

Sömnbrist är den vanligaste orsaken till trötthet, enligt Christina Ledin.

– Många ger sig helt enkelt inte tid till att sova. De har så många åtaganden både privat och yrkesmässigt att tillvaron inte går ihop.

Brist på fysisk aktivitet och dålig kondition är andra orsaker till trötthet som Christina Ledin stöter på.

– Och alkohol, säger hon. Jag tycker att man ska se över sitt alkoholintag om man är trött ofta. Halvera dina dryckesvanor och se vad som händer.

När ska jag söka hjälp för trötthet?

– När det du gör på egen hand inte fungerar eller om tröttheten kommer väldigt plötsligt. Extra uppmärksam ska du vara om tröttheten kombineras med oförklarlig viktnedgång, blod i avföringen, snabb påkommen andfåddhet eller långvarig hosta, särskilt om du är rökare. Det behöver inte vara något allvarligt, men sök ändå.

Hur gör du för att hålla dig pigg?

– Jag är noga med att röra på mig. Jag cyklar till jobbet i ur och skur. Dessutom går jag på Friskis & Svettis ett par gånger i veckan. Jag märker att jag orkar mer och blir mindre stressad när jag är i form. Jag försöker också vara noga med sömnen, men det är jag lite sämre på än träningen. Och så håller jag koll på hur mycket alkohol jag dricker. En annan viktig faktor är att ha roligt och ha saker att se fram emot.

 

Skribent: Lotta Byqvist

Högt blodtryck

ILLAMÅENDE OCH ANDNÖD

Högt blodtryck räknas som en folksjukdom och är boven bakom bland annat stroke och hjärtinfarkt. Oftast smyger sig det höga blodtrycket på och upptäcks först vid en hälsokontroll. En liten andel av de drabbade får högt blocktryck till följd av andra sjukdomar, men ofta ligger vår livsstil bakom det höga blodtrycket.

Symtom

De flesta har inga symtom alls, det är det som är så lömskt med högt blodtryck. Andra känner av trötthet, lätt huvudvärk, smärtor i muskler och skelett. Vid riktigt högt blodtryck kan man få tydligare symtom som illamående, svår huvudvärk och andnöd.

Så ställs diagnosen

Med en blodtrycksmätare som fästs runt armen. Kontakta till exempel vårdcentralen eller företagshälsovården om du vill mäta ditt blodtryck.

Behandling

I vissa fall räcker det med en livsstilsförändring. För andra kan den behöva kompletteras med blodtryckssänkande läkemedel, som i så fall läkaren skriver ut åt dig.

Det kan du göra själv

Ändra livsstil. Kroppsvikten påverkar blodtrycket, så försök att gå ner några kilo. Regelbunden motion hjälper också även om du inte samtidigt går ner i vikt. Dra ner på alkohol och salt.

Källor: Leg. läkare Christina Ledin, 1177 Vårdguiden, netdoktor.se, apoteket.se, apotekhjartat.se, Aktuellt om Vetenskap och Hälsa, Hälso­sidorna, Hjärt-Lungfonden. Faktagranskning: Christina Ledin.

Järnbrist

BLEKHET OCH HUVUDVÄRK

Järnbrist är särskilt vanlig bland kvinnor i fertil ålder, tonåringar och äldre. Järnet är ett mineral som behövs för att bilda röda blodkroppar och blodets färgämne, hemoglobin. För få röda blodkroppar leder till att kroppen inte får tillräckligt med syre. Järnbrist beror oftast på att man förlorat mycket blod till exempel vid menstruationer eller magsår. Andra orsaker är sjukdomar i tarmen eller näringsfattig kost.

Symtom

Den som har järnbrist känner sig ofta trött och orkeslös. Det är som att det inte spelar någon roll hur mycket man sover. Den som tränar kan få yrsel och lättare bli andfådd. Andra vanliga symtom är blekhet, hjärtklappning, huvudvärk och öronsus.

Så ställs diagnosen

Ett vanligt blodprov visar om du har järnbrist eller inte. För att utreda orsaken till järnbristen ställer läkaren bland annat frågor om vilka besvär och matvanor du har.

Behandling

Järnbrist behandlas i första hand med järntabletter, i andra hand med injektioner. Men först är en utredning A och O, så att man inte missar den eventuella sjukdom som orsakar järnbristen.

Detta kan du göra själv

Ät järnrika livsmedel som inälvsmat, fågel, rött kött och fisk. Blodpudding är en riktig höjdare ur järnsynpunkt. Järn finns även i spenat, bananer, persikor, potatis och fullkornsprodukter. C-vitamin hjälper kroppen att ta upp järn. Om du lagar maten i gjutjärnspanna går en del av järnet över i maten. Kaffe, te och mjölk i samband med, eller nära inpå, måltider hämmar järnupptaget.

Hypotyreos - brist på sköldkörtelhormon

NEDSTÄMDHET OCH VIKTUPPGÅNG

Det är fem till tio gånger vanligare att kvinnor drabbas av sköldkörtelrubbning än att män gör det. Oftast handlar det om hypotyreos, underfungerande sköldkörtel. Rubbningen kan triggas i gång av hormonsvängningar i klimakteriet, men även vid graviditeter och av stress. Det är ganska stark ärftlighet, så kolla om din mamma eller syster drabbats. Cirka hundra tusen kvinnor behandlas för sköldkörtelrubbningar i Sverige, men man misstänker att mörkertalet är stort.

Symtom

Alla kroppens celler behöver sköldkörtelhormon. Därför kan symtomen se ut på många olika sätt, exempelvis trötthet, huvudvärk, nedstämdhet, koncentrationssvårigheter, låg kroppstemperatur, viktuppgång, trög mage, hjärtklappning, stickningar i huvud och fötter, torr hud, glanslöst hår.

Så ställs diagnosen

Med ett enkelt blodprov. Förklara noggrant dina symtom för läkaren så att hon eller han förstår att blodprovet behöver tas.

Behandling

Den som lider av hypotyreos behöver äta konstgjort sköldkörtelhormon resten av livet. Oftast handlar det om tabletten Levaxin, men den kan också kombineras med andra tabletter med sköldkörtelhormon.

Det kan du göra själv

Hypotyreos botar du inte på egen hand. Gå till doktorn.

B12-brist

YRSEL OCH HUVUDVÄRK

Brist på vitamin B12 kan leda till nervskador och blodbrist. I riskzonen att drabbas finns veganer, människor med tarmsjukdom och äldre. Kroppen kan inte själv tillverka vitamin B12 utan vi får i oss det via mat från djurriket, främst kött, fisk och mejeriprodukter. Om du är frisk och äter allsidigt behöver du inte oroa dig för vitamin B12-brist. Veganer bör tänka extra på sin kost så att de verkligen får i sig tillräckligt med B12.

Symtom

Trötthet, yrsel, orkeslöshet, huvudvärk, hjärtklappning, öronsus, andfåddhet, irritation. Lättare B12-brist kan ge besvär med slemhinnorna. Allvarlig brist på vitamin B12 kan ge nervskador vilket kan leda till domningar, minnesstörningar, sämre syn och problem med att gå.

Så ställs diagnosen

B12-brist går att spåra med ett blodprov.

Behandling

Oftast räcker det med att äta B12-tabletter. Ibland inleds behandlingen med B12-sprutor.

Det kan du göra själv

Ät allsidigt. Störst mängd B12 finns i lever, kött, fisk, ägg och mejeriprodukter. Kroppen lagrar eventuellt överskott av vitamin B12 i levern.

D-vitaminbrist

LED- OCH MUSKELVÄRK

Kanske en av de mindre vanliga orsakerna till trötthet, men vissa känner sig piggare när de börjar ta D-vitamintillskott. Vi behöver solljus direkt på huden för att kroppen ska kunna bilda D-vitamin, vilket kan ställa till problem under den mörka årstiden. Extra uppmärksam bör du vara om du har mörk hy, bär täckande klädsel och/eller är inomhus mycket. Vi får också i oss D-vitamin genom maten. D-vitamin stimulerar upptaget av kalcium.

Symtom

Led- och muskelvärk och benskörhet kan vara tecken på D-vitaminbrist. Långvarig brist på D-vitamin kan leda till rakit, engelska sjukan, hos barn. Detta är dock mycket ovanligt i Sverige.

Så ställs diagnosen

Med ett D-vitaminprov som tas med hjälp av blodprov.

Behandling

Ät D-vitamintillskott.

Det kan du göra själv

Exponera dig för solljus - i måttlig mängd eftersom du samtidigt måste vara medveten om solens skadliga strålar. Bästa tipset: Gå ut en stund mitt på dagen, varje dag. Och ät allsidigt, gärna fet fisk och mejeriprodukter. Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin.

Årstidsbunden depression

IRRITATION OCH SÖTSUG

Brukar du bli deppig i samband med årstidsväxlingar? Då kan du lida av årstidsbunden depression. Exakt varför vissa drabbas vet man inte. En trolig orsak är att produktionen av hormonet melatonin, hjärnans sömnmedel, ökar under den mörka årstiden. Substansen serotonin liksom ärftlighet och levnadsvanor tros också spela roll för risken att drabbas.

Symtom

Den som lider av årstidsbunden depression känner sig ofta extremt trött även om man sover mer än vanligt. Andra symtom är nedstämdhet, irritation, koncentrationssvårigheter, sötsug, viktökning och nedsatt immunförsvar.

Så ställs diagnosen

Kontakta vårdcentralen eller sjukvårdsupplysningen om du känt dig deprimerad under minst två veckor. Läkaren ställer diagnos genom att träffa dig, samtala med dig och ta reda på vilka symtom du har.

Behandling

Läkaren kan ordinera motion på recept. Andra behandlingsformer är antidepressiva läkemedel och terapi, till exempel KBT. Många som prövat tycker att de mår bra av ljusbehandling även om det ännu inte finns säkra bevis för att det hjälper.

Detta kan du göra själv

Vistas utomhus i dagsljus så mycket som möjligt. Undvik solglasögon, det är via ögonen kroppen tillgodogör sig ljuset. Regelbunden motion, helst utomhus, kan göra underverk. Promenader duger alldeles utmärkt.