Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Karolina Olson Haglund

Är din frukost nyttig? Kolla in dietistens tips

Med en bra frukost kommer du må bättre. Satsa på mycket protein, bär och nötter - och minimalt med socker. Här är dietist Sofia Antonsson checklista.

 

SE LISTAN OCH BETYGEN PÅ FRUKOSTARNA HÄR!

Checklista för en bra frukost

Kalorisnål

Är näringsrik men kalorisnål.

Protein

Innehåller protein från till exempel ägg, fisk eller kött.

Nyttiga fetter

Ger dig mineraler och nyttiga fetter från till exempel fisk eller nötter och frön. Innehåller fett, men helst inte för mycket mättat.

Långsamma kolhydrater

Innehåller mer långsamma än snabba kolhydrater.

Drick smart till frukost

Pressa själv

Skippa saft och helst också juice, det innehåller mycket snabba kolhydrater i form av fruktsocker. Om du verkligen vill ha juice, pressa den själv och drick bara ett litet glas.

Grönsaksjuice och smoothie

Ett alternativ till fruktjuice är grönsaksjuice eller smoothie. Det innehåller betydligt mindre socker.

Smaksätt med citron och bär

Drick vatten. Pressa gärna i lite citron eller lime eller smaksätt med bär och frukt. Vatten som är kolsyrat med soda streamer funkar också.

Hoppa över socker

Kaffe och te är bra, speciellt om du vill öka din förbränning. Men hoppa över sockret.

Osötade juicer

Osötat kokosvatten eller tranbärsjuice är andra bra alternativ.

Vilken frukosttyp är du?

Så löser du frukostproblemen

Ont om tid?

Förbered frukosten så långt det går kvällen innan. Eller gör en snabb smoothie som du kan hälla i dig på språng.

Hungrig

som en varg?

Satsa på en frukost med mycket protein, det mättar bra. Basera gärna frukosten på ägg.

Tränar på morgonen?

Om du vill kan du äta något litet innan du tränar, och en rejäl frukost efter. Försöker du gå ner i vikt kan en kopp kaffe eller te innan träningen höja förbränningen.

Inte hungrig?

Gör en smoothie, det brukar alla kunna få ner. Blanda gärna i nötsmör, avokado eller osötat proteinpulver om du vill att smoothien ska mätta mer.

Jobbar natt?

Ät något innan du går och lägger dig på morgonen. Det kan vara bara lite yoghurt med bär, men det är bra att du får i dig lite energi till kroppens återhämtning. Satsa hellre på protein än kolhydrater.

Kör fastediet?

Äter du enligt 5:2-dieten ska du hålla koll på att du inte får i dig för mycket kalorier till frukost. Är som hungrigast på morgonen kan det vara en bra idé att satsa på en lite rejälare frukost och ett mindre mål till lunch eller på kvällen. Äter du enligt 16:8 brukar ditt ätfönster börja framåt lunch, då hoppar du över frukost. Se bara till att du inte överkompenserar vid övriga måltider.

En bra frukost kan bidra till:

✿ Lägre vikt

✿ Lugnare mage

✿ Stabilare blodsocker

✿ Mer energi

✿ Mindre huvudvärk

✿ Bättre förbränning

Tips

Chiafrön

De små chiafröna

kommer från Mexiko och är rika på omega 3-fetter, fiber, mineraler och protein. Finns i välsorterade matbutiker.

Tips

Så väljer du ett bra bröd

Satsa på ett grövre bröd med hela korn, nötter och frön. Gärna ett surdegsbröd. Du kan också baka bröd med nötmjöl.

Börja dagen på rätt sätt! En bra frukost kan hjälpa dig att få fart på förbränningen, hålla dig mätt längre och göra ditt blodsocker stabilare. Det kan i sin tur bidra till att du går ner i vikt och förbättrar din hälsa.

Äter du en frukost som till stor del består av snabba kolhydrater, till exempel lättmjölk med cornflakes och sylt, så kommer ditt blodsocker att höjas rejält.

- Det skjuter i höjden och sedan måste du kompensera hela dagen för att höja det igen, blodsockret kommer att svänga upp och ner hela dagen. Det blir en ond spiral som gör dig trött och hungrig, säger Sofia Antonsson, Söndags dietist.

 

Vill du absolut äta dina flingor är det en fördel att kombinera dem med något som mättar bättre och stabiliserar blodsockret, som något proteinrikt. Ägg, keso eller någon typ av kött eller fisk är bra alternativ. Överlag är det bra att satsa på något proteinrikt till morgonmålet, forskning har visat att det kan bidra till viktnedgång. Nötter, frön och bär får gärna också ingå.

- Försök hitta alternativ som du gillar men som också ger näring till kroppen. Många vanliga frukostalternativ går enkelt att göra nyttigare genom att byta ut eller lägga till saker. Med en bra frukost kan du också bli piggare, få mindre huvudvärk och lugnare mage.

 

Har du svårt för att få i dig något på morgonen kan en smoothie funka. Du måste inte äta frukost, det anses inte längre vara dagens viktigaste mål. Men om du överkompenserar genom att äta mer senare under dagen är det bättre att få i dig åtminstone en liten frukost. Då blir det lättare att hålla nere kalorimängden över dagen och bli av med dina extrakilon.

Hur mycket du kan gå ner i vikt är individuellt, men att byta ut till exempel en fralla med marmelad eller cornflakes med mjölk, till en kalori- snål frukost som är näringsrik med ordentligt med protein kan göra mycket för formen. Om du byter ut en onyttig frukost till en bättre och samtidigt äter en bra kost för övrigt kan du gå ner ett halvt kilo per vecka. På bara tio veckor kan du bli av med fem kilo.