Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 27 feb 2008 13:11

Uppdaterad 27 feb 2008 13:26

Annika drabbades av frozen shoulder

Foto: Huber Martina

Under nästan två år kunde deckarförfattaren Annika Bryn inte få på sig en
vanlig kavaj eftersom hon inte kunde böja armen. Men i dag är Annika helt bra - och först i efterhand har hon fått diagnosen: frozen shoulder.

När Annika Bryn, 62, sträckte sig in under en bokhylla för några år sedan högg det till i vänster överarm. Smärtan gick inte över, utan tilltog och snart var hela axeln stel.
Att vrida armen uppåt eller bakåt var otänkbart.
– Jag hade ingen aning om vad det var, förutom att armen var nästan orörlig. Jag kunde inte använda en vanlig kappa, utan fick gå runt i en gammal herrock som jag köpt på Myrorna. Jag kunde inte rulla upp håret eller lägga händerna bakom nacken.
Vid ett tillfälle var hon inne i en Levi's-butik för att prova kläder, och fick på sig en stickad tröja. Men sedan kom Annika inte ur den.
–  Jag fick be expediten om hjälp. Hon var väldigt rar, men det såg ut som om  hon tänkte att vid min ålder borde jag inte handla i en så ungdomlig affär när jag inte ens kunde klä mig själv.

Två år

Under närmare två års tid var axeln orörlig, och vissa nätter väcktes hon av smärtan. Trots att hon besökte flera olika läkare, blev röntgad och försökte bända
armen i alla möjliga vinklar,
hittade de inget fel.
– Jag trodde att värken skulle vara livet ut och försökte så gott det gick att själv tänja axeln. Jag gick till och med hos en sjukgymnast, utan resultat.
Sakta men säkert började värken till slut att gå över av sig själv. Först i efterhand fick hon veta av en granne som är läkare att sjukdomen kallas för frozen shoulder.
– Det är en besvärlig åkomma, men trösten är att den självläker inom ett till två år, säger Annika Bryn.
Josefin Ekman

Relaterat