Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Andreas Hillergren

Anne Lundberg: "Det
är roligare att säga ja"

Hela sommaren har hon synts i rutan med bland annat "Anne på väg". Och nu i början av september är Anne Lundberg aktuell med en ny säsong av "Landgång". Stress ser hon som något mestadels positivt.

- Men om det blir för mycket kan jag bli snäsig och irriterad på dem jag tycker bäst om, säger hon.

Anne Lundberg

Ålder: 48.

Familj: Två söner, 16 och 17 år.

Bor: I en gammal skola utanför Ystad.

Gör: Journalist och program­ledare.

Aktuell: Som programledare för SVT:s serie "Landgång" med premiär 10 september.

Vad har hösten för inverkan på dig?

- Jag är gladast på våren och sommaren. Allt är så mycket enklare när det är varmt och härligt. Visserligen gillar jag att vi har fyra årstider, men hösten är inte min bästa tid. När man blickar framåt i slutet av september eller början av oktober och vet vad som väntar i form av snö och mörker kan det kännas tungt. Jag har nästan alltid mycket energi, men mer på sommaren än på hösten och vintern.

Hur gör du för att säga nej till sådant du inte vill göra?

- Bra fråga. Jag har fruktansvärt svårt att säga nej. Det är ju så mycket roligare att säga ja, men det får man betala för. Arbetsbördan blir ju väldigt stor om man säger ja till allt. Risken finns också att man gör jobbet lite ­mindre bra. Även om jag trots allt säger nej till en väldig massa saker skulle jag vilja bli bättre på det.

Hur gör du för att hantera stress?

- Jag har ganska hög stresströskel och tycker inte att stress alltid är något negativt. Mitt jobb är mer en livsstil än bara ett jobb, men det finns en gräns. När jag känner mig stressad kan jag bli snäsig och irriterad på dem jag tycker bäst om. I de lägena skriver jag en lista över det jag har att göra, sedan prioriterar jag, bland annat tackar jag då nej till sådant jag märker att jag inte hinner med. Sedan betar jag av en sak i taget.

Hur äter du för att få maximal energi?

- Sedan jag läste "Den hemlige kocken" av Mats-Eric Nilsson har jag blivit mer medveten om vad jag ­stoppar i mig och äter närmare råvaran. Jag gillar inte halvfabrikat, tillsatser och ­artificiella ingredienser. Om vi ska vi äta köttbullar så gör jag dem själv. Lamm och ägg får jag från grannen. Jag vill ha riktig mat, som mat var förr.

Hur gör du för att sova gott?

- Jag är rätt intensiv på dagarna, så på kvällen är jag trött. Jag har inga problem med att somna eller sova och vaknar pigg och glad. Helst vill jag ha åtminstone sju timmars sömn.

Hur hanterar du konflikter?

- Det är jag rätt dålig på. Jag är nog ganska konflikträdd. Jag är ett klassiskt mellanbarn, en medlare som vill att alla ska vara glada. När folk inte är överens får jag lite ont i magen. Och ju äldre man blir, desto tolerantare blir man. Världen är inte svart och vit.

Hur tränar du för att orka med vardagen?

- Jag springer ungefär tre gånger i veckan. Man får frisk luft och kan göra det överallt, jag springer till exempel gärna när jag är utomlands. I år gör jag dessutom Tjejklassikern. Jag gillar att sätta upp mål och fullfölja dem.

Var hämtar du peppinspiration ifrån?

- Jag blir peppad av att träna. Att träna är att fylla en hink med energi, en hink som ska räcka till barn, jobb, relationer, vänner. Det behöver inte alltid vara att jag springer. Ibland kan jag gå ut och gå i stället eller göra något annat. Däremot är jag inte så förtjust i att träna på gym.

 

Text: Lotta Byqvist