"Det är toppen att SVT gör programmet Sveriges bästa hemtjänst", skriver Anna Bäsén.
"Det är toppen att SVT gör programmet Sveriges bästa hemtjänst", skriver Anna Bäsén. Foto: SVT

Verkligheten kan vara värre än i "Sveriges bästa hemtjänst"

Undernärda åldringar. Ensamma och deprimerade gamla. Stressad personal. Vikariekarusell och kunskapsbrist.

Jag känner igen väldigt mycket från vardagen i hemtjänsten.

Det är toppen att SVT gör programmet Sveriges bästa hemtjänst.

Men det är ändå en redigerad bild. Verkligheten kan vara värre.

I Sveriges bästa hemtjänst får vi följa personal och äldre i Vännäs i Västerbotten. Många problem som hemtjänsten i Vännäs kämpar med är giltiga för hela landet.

Jag känner väl igen mig. Jag jobbade som undersköterska i många år innan jag blev journalist, bland annat i hemtjänsten. Under mina år som reporter har jag ibland gått tillbaka till mitt gamla jobb, och kunnat beskriva äldreomsorgen inifrån. Senast för två år sen, då jag wallraffade på ett kommunalt äldreboende och ett privat hemtjänstföretag i Stockholm.

Nyanställda Frida möter ensamma och pratsugna äldre, samtidigt som hon måste hålla på strikta tider och stressa i väg. "Man vill ju sätta sig ner och lyssna. De vill ju prata. De har ju oftast ingen annan att sätta sig ner och prata med än vi från hemtjänsten. Jobbigt för dem att man skyndar sig dit och skyndar sig därifrån." Det går direkt in i mitt hjärta. Att ständigt ha dåligt samvete, att vilja mer men inte hinna.

Mötet med mannen som inte alls vill stiga upp ur sängen griper mig också. Frida måste lämna honom och gå till nästa person. "De säger att de inte vill ha någon hjälp, och då undrar man ju om det är så." funderar hon.

 

Ibland behövs tid att lirka, den finns inte alltid i schemat.

Skildringen av Henning som känner sig ensam och nedstämd sedan frun dog gör mig tårögd. Han vågar inte gå ner i källaren och tälja längre, om han skulle ramla och göra sig illa.

"Jag tappar liksom viljan att..." säger Henning och rösten dör bort.

En annan vanlig brist är att många i personalen, som nyanställda Frida, saknar utbildning. Kunskapsbristen kan göra att de gamla far väldigt illa, konstaterar geriatrikprofessor Yngve Gustafson.

För jobbet i hemtjänsten har blivit mycket svårare. Det handlar inte om att promenera eller dricka kaffe med de äldre. Sådana arbetsuppgifter har minimerats, i den mån de finns kvar.

Kommunerna har dragit ner på platser på äldreboendena. 32 000 platser har försvunnit under 2000-talet. Äldre ska bo hemma så länge som möjligt. Hemtjänst är billigare än en äldreboendeplats. Äldre med hemtjänst har fler och svårare sjukdomar, som demens och hjärtkärlsjukdomar. Fler har stora behov och behöver hjälp med allt - som att tvätta sig, klä på sig och äta. Fler behöver också kvalificerade vårdinsatser. "Man står inför allt svårare arbetsuppgifter i hemtjänsten", konstaterar Yngve Gustafson.

 

Ökade krav rimmar illa med personal- och kunskapsbrist. Vikariekarusellen leder till oro och otrygghet, och kan i värsta fall orsaka psykisk ohälsa. Att behöva träffa 25 olika personer på bara några veckor är inte ovanligt.

"Vad hette hon som kom hit?" undrar en äldre kvinna i programmet.

"Det är säkert 30 olika människor som kommer och går. Det var ju en in hit och vände. Men vad hette hon? Ingen aning." svarar maken.

Det är viktigt att svälten bland äldre uppmärksammas. "Hon väger 42 kilo, i nuläget." säger undersköterskan Anneli Holmgren oroat. Var sjätte åldring "mer eller mindre" svälter ihjäl, enligt Yngve Gustafson. Det är fruktansvärt att det är så vanligt att äldre svälter i ett rikt land som Sverige. Men undernäring är en negativ process som ibland går ganska enkelt att vända på, vilket visas i programmet.

För det kommer att bli bra till slut, i Vännäs. Eller i alla fall bra mycket bättre. Yngve Gustafson kommer att styra upp och personalen får utbildning. Hemtjänsten i Vännäs var knappast sämst i landet från början. Då skulle de aldrig ställt upp för SVT. Och jag har sett värre. De flesta hemtjänster i landet får inget teveteam och ingen Yngve Gustafson. Jag hoppas förstås att chefer och politiker ser programmet och inspireras. Men det behövs mycket mer än så.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!