Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Foto: SVEN LINDWALL
2 AV 2
Foto: LISA MATTISSON

Svider för Macchiarini – och Karolinska Institutet

En riktig snyting - både för Paolo Macchiarini och Karolinska institutet.

Skandalkirurgen och hans forskarkollegor har gjort sig skyldiga till forskningsfusk.

Det yttrandet kom från Centrala etikprövningsnämnden i dag. 

Nämnden passar också på att kritisera Macchiarinis arbetsgivare, Karolinska institutet. 

Idag kom beslutet från Centrala etikprövningsnämnden. Nämnden har granskat sex vetenskapliga artiklar som Paolo Macchiarini och hans forskarkollegor ligger bakom. I samtliga artiklar har forskarna gjort sig skyldiga till vetenskaplig oredlighet, det vill säga forskningsfusk. Artiklarna har publicerats i vetenskapliga tidskrifter, exempelvis i den prestigefyllda The Lancet. 

Bakgrunden till artiklarna är de tre transplantationerna med syntetiska luftstrupar Paolo Macchiarini och kollegor utfört på Karolinska.

Nämndens yttrande är ovanligt syrligt. Den anser att forskarna skönmålar patienternas sjukdomstillstånd efter ingreppet och okritiskt hyllar den nya teknikens förträfflighet. Metoden beskrivs som lyckad. Nämnden konstaterar att så inte är fallet, och tillägger att alla tre patienter dog.

 

LÄS MER: Nämnden: Paolo Macchiarini fuskade

 

Luftstruparna i plast har inte fungerat som de ska någon gång, utan i stället gett upphov till allvarliga komplikationer. Det har också saknats etiktillstånd, i en av artiklarna har forskarna falskt uppgett att det finns etiktillstånd.  

Metoden att operera luftstrupar av plast beskrevs som banbrytande. Foto: SVT

Nämnden skriver syrligt att även "icke-specialister" borde kunnat upptäcka felaktigheter i artiklarna, som att det saknas etiktillstånd och att man skönmålar hur patienterna mådde efter ingreppet.  

Karolinska institutet får också en känga, och kritiseras för att inte stoppat Paolo Macchiarini med kollegor, redan när den första fuskutredningen av Bengt Gerdin kom. Att man i stället ger sig på visselblåsarna som anmälde "framstår som uppseendeväckande", skriver nämnden.   

 

LÄS MER: Förundersökningarna mot skandalkirurgen läggs ner

 

En tidigare intervju mellan Anna Bäsén och Paolo Macchiarini. Foto: SVEN LINDWALL

Jag sökt Paolo Macchiarini men inte fått tag på honom. Men jag har intervjuat honom tidigare och även haft mejlväxling med honom. Han har hela tiden försvarat sig och ansett sig vara oskyldig. Vetenskaplig prestige är mycket viktigt för skandalkirurgen, och jag tror att han kommer att ta nämndens beslut som ett nederlag. 

Ansvaret för forskningsfusket faller självklart tyngst på Paolo Macchiarini. Men man ska inte glömma de forskare och högt uppsatta chefer på Karolinska som hejade på och gjorde experimenten möjliga.

Nu ska Karolinska institutets rektor, Ole Petter Ottersen, besluta om Paolo Macchiarini ska fällas eller inte. Det skulle förvåna mig mycket om rektor gick emot nämndens yttrande.