Skyll inte långa väntetider på patienterna

BILD SAKNAS

Att väldigt många människor skulle okynnes-söka till akuten är en seglivad myt. Den odlas av vissa vårdbyråkrater och sjukhusläkare som tycker att "fel" patienter kommer till akuten.

Min erfarenhet, både som medicinreporter och tidigare undersköterska på Södersjukhuset, är att människor inte åker till akuten i onödan. De flesta som söker till akuten har väldigt goda skäl att komma just dit.

Alla vet att man får vara beredd att vänta, ibland väldigt många timmar, för att få träffa en läkare på akutmottagningen. Därför söker man sig bara dit när man känner att det är absolut nödvändigt och andra möjligheter är uttömda.

KI-forskaren och läkaren Ann-Sofie Backmans avhandling bevisar just detta.

 

Hon har jämfört patienter som uppsökt Södersjukhusets akutmottagning med patienter som nöjt med sig att gå till vårdcentralen. Tvärtemot myten är det inte alls jättevanligt att patienter söker på helt fel vårdnivå. Patienterna sökte sig oftast alldeles rätt. De flesta som sökte akuthjälp hade dessutom först utnyttjat någon form av beslutsstöd, som sjukvårdsupplysningen. Riktiga mönsterpatienter, alltså.

Och man kan förstås inte kräva av patienten att denne på förhand ska veta om den svåra huvudvärken är en hjärnblödning eller inte, eller om bröstsmärtan är en hjärtinfarkt eller inte. Det är ju därför man söker sig till akutmottagningen!

Man kan alltså inte lägga skulden för långa väntetider på akuten på patienterna.

 

Väntetiderna är vårdens ansvar. Och att väntetiderna är så olika i landet är förstås oroande. Det visar på hur olika väl landstingen klarar av sin akutsjukvård och primärvård.

För de hänger förstås ihop.

En väl fungerande primärvård kan avlasta och göra att akutmottagningarna klarar sitt uppdrag bättre. Och då ställs krav på primärvården, krav som den inte alltid klarar i dag.

 

Ett sådant problem är tillgängligheten. Man borde kunna få träffa en allmänläkare snabbt och det även på kvällar, nätter och helger. Och då krävs bättre öppettider och större tillgänglighet över telefon på många håll. Satsningar på när- och lättakuter tror jag också är bra.

Men man måste också ge betydligt bättre vård till våra äldre. En skör åldring med många olika sjukdomar är i dag en av de vanligaste patienterna på akutmottagningen. Det är också den typ av patient som far allra mest illa av att tvingas ligga i timtal på akuten och vänta. Det bästa vore om det faktiskt fanns läkare som kunde åka hem till äldre som blir akut sjuka.

 

"Patienten i centrum" är mest en tom floskel idag. Det är dags att komma ihåg att sjukvården ska vara till för patienterna. Och inte tvärtom.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här