Foto: Robban Andersson

Sällsynt ful bransch – och helt oreglerad

Falska reklamlöften, billiga fuskkopior av kända märken, snåriga och bedrägliga avtal, okunniga behandlare, bedragare och bluffmakare.

Skönhetsindustrin är en sällsynt ful bransch.

Marknaden för skönhetsingrepp har växt rekordartat och är en miljardindustri. Samtidigt är stora delar av branschen helt oreglerad.

Myndigheter som Socialstyrelsen och Läkemedelsverket har inte orkat eller velat hänga med. Utredning pågår, men nya lagar och regler dröjer i åratal.

Visst finns det seriösa aktörer med kompetent personal och lång erfarenhet. Men branschen kryllar av faror och fula skojare.

När det gäller de populära injektionsbehandlingarna, med fillers eller botox, är det extra tydligt. Sprutbranschen är rena rama vilda västern.

Det är mycket svårare att starta ett fik än att öppna skönhetsklinik. Vem som helst kan smälla upp en estetisk mottagning, börja sätta sprutor i ansiktet på folk och dessutom ta duktigt bra betalt för det. Utan någon utbildning, examen eller ens grundläggande kunskap om vare sig anatomi, injektioner eller hygien. Och de gör det! Jag har mött terapeuter helt utan medicinsk kompetens som glatt injicerar både nervgiftet botox och fillers.

Det är riktigt farligt. Alla skönhetsingrepp har risker. I sällsynta fall kan injektionsbehandlingar, som marknadsförs som enkla och snabba "lunchfixar", leda till akuta och livshotande komplikationer. Har man inte medicinsk kunskap, och tillgång till rätt läkemedel, kan konsekvenserna bli dödliga för patienten.

Men skumraskterapeuterna tar väldigt lätt på farorna. "Äsch, det finns risker med allt. Det är farligt att köra bil också." som en kvinnlig salongsägare sade till mig.

En av de som drabbats av svåra komplikationer är Jeanett Ryding, 38, som Expressen rapporterade om i går. Hon fick en anafylaktisk chock efter att ha fått fillern Elevess injicerad i läpparna. Hon hann till sjukhusets akutmottagning och fick medicin i tid. Men i två månader efteråt har hon dragits med smärtande och knöliga läppar. Läppar som gång på gång spricker av trycket från otäcka varhärdar inuti dem. Hon har förlorat tiotusentals kronor på läkarbesök och förlorad arbetsinkomst. Någon ersättning eller hjälp från företaget Victus som sålt fillern Eveless får hon inte. Istället tvingas hon själv driva en privat rättslig process mot företaget.

Trots att skönhetsingrepp som går snett kan skada hälsan, och i sällsynta fall vara direkt livshotande, har patienten väldigt dåligt skydd idag. Du har långt bättre konsumenträttigheter om du köper ett par jeans än om du köper ett par nya bröst eller nya läppar.

Jag har talat med många som skadats i skönhetsindustrin. En del har fått men för livet. Men få orkar strida för sin sak eller ens berätta öppet om det. Man skäms för att man varit fåfång - och skäms för att ha råkat illa ut.

Kraven på patienterna är extremt höga. Idag ska de själva avslöja skojarna - kräva företagen på vetenskapliga studier av effekt och säkerhet, granska så att terapeuten inte fuskar med billiga kopior och se till att denne har rätt kompetens och utbildning. Patienterna förväntas själva göra det myndigheterna inte vill eller klarar av.

Man kan tycka vad man vill om industrin och samhällets utseendekrav. Men vi människor har alltid strävat efter skönhet - även om idealen förändras med tid och kultur. Hårda fakta är att estetiska ingrepp, laserbehandlingar och injektioner är här för att stanna, vare sig vi vill det eller inte.

Att patienter är rättslösa, skadas och far illa är skandal. Beslutsfattarna, som sjukvårdsminister Gabriel Wikström, måste sluta strutsa och städa upp i den sjuka skönhetsindustrin.

Tänk på det här innan du gör en filler-behandling

Välj en behandlare med legitimation

Välj en behandlare med legitimation. Läkare, sjuksköterskor och tandläkare är medicinskt utbildade. De står dessutom under tillsyn av Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg, vilket gör att de kan straffas vid uppenbara fel.

 

Snart finns en certifiering

Kolla så att behandlaren har utbildning och erfarenhet. De stora producenterna har egna utbildningar. Från och med den 25 april finns en certifiering som branschorganisationen och de två största fillertillverkarna utfärdar. För att få certifieras måste man ha legitimation samt göra ett prov som visar att man har nödvändiga kunskaper inom bland annat anatomi, hur man injicerar och hur man tar hand om komplikationer.

 

Nya fillers kan vara mer riskabla

Kolla upp fillern. Välj ett tryggt märke. Seriösa tillverkare ska kunna informera dig om studier och hur vanligt det är med biverkningar. Generellt sett finns det bättre underlag för märken som funnits länge på marknaden. Nya fillers från mindre tillverkare är potentiellt mer riskabla.

 

Var inte dumsnål

Var inte dumsnål. Visst kan billiga fillers vara bra, men extremt billigt är sällan extremt bra. Det är din hälsa det handlar om.

 

De som försvinner anses vara säkrare

Hyauloronsyrafillers, som försvinner med tiden, anses i dag vara betydligt säkrare än halvpermanenta och permanenta fillers.

 

Se upp för fusk – se till att få den produkt du betalat för

Se till att du får vad du betalar för. Det förekommer fusk, att en billigare produkt än den utlovade används. Titta gärna på när behandlaren bryter den sterila förpackningen. Med varje dos följer ett serienummer i form av två stycken klisterlappar. Be att få en av dem. Då vet du exakt vad du behandlats med.

 

Fråga om kliniken tar ansvar

Fråga vad som händer om något går snett. Vilket ansvar tar kliniken för att behandla och ersätta dig för eventuella komplikationer? Se till att det står i ditt avtal med kliniken.

Anmäl om du är missnöjd eller felbehandlad. Legitimerade behandlare kan anmälas till Socialstyrelsen eller Inspektionen för vård och omsorg för medicinska fel. Allmänna reklamationsnämnden kan pröva tvister om avtal. Legitimerade utövare ska ha en försäkring och är skyldiga att uppge vilken. Du kan få ersättning från behandlarens försäkringsbolag. Du kan också göra skadeanmälan i domstol mot klinik och tillverkare, men ersättningen är begränsad och du riskerar att få betala rättegångskostnaden för motparten om du förlorar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!