"Och så var slaget om maten i full gång igen"

En proteinrik kost, med exempelvis mycket kött, och lite kolhydrater ökar risken för att kvinnor drabbas av hjärtsjukdom och stroke. Ju mer extrem diet, desto högre risk. Detta enligt en studie av nästan 44 000 slumpvis utvalda svenska kvinnor mellan 30 och 49 år. Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften British medical journal.

– Den som vill gå ned i vikt bör inte okritiskt kasta sig över modedieter som Atkins och LCHF och stirra sig blind på kortsiktiga viktresultat. Man måste också tänka på de långsiktiga hälsoeffekterna, sade cancerprofessor Hans-Olov Adami och en av forskarna bakom studien till DN.

Det blir hallå!

LCHF-fansen är snabba med att dissa resultaten och försöka hitta fel på studien.

 

Sanningen är att alla vetenskapliga studier har svagheter. Jag har jobbat i över tio år som medicinreporter och hittills aldrig sett en perfekt studie.

Koststudier är extra knepiga. Varför? Jo, bland annat för att folk tenderar att skarva, exempelvis uppge att de äter "nyttigare", väger mindre och dricker mindre sprit än de verkligen gör. Den här studien startades 1990-91 då fett, men inte kolhydrater, var farligt. Man kan alltså gissa att kvinnorna ljugit mest om fett.

En ambitiös forskare skulle helst stänga in en så där 40 000 människor i 40 år, ge dem exakta matportioner och noga mäta deras vikt- och hälsoutveckling. Men det får forskare förstås inte.

Vad ska man tro då? Kanske kan det ligga något i studieresultaten. KI-professor Claude Marcus gissar att det mättade fett kan vara en bov. Vi vet redan att hög konsumtion av rött kött och charkuterier som bacon och korv är dåligt, det ökar risken för cancer och kanske även stroke. Dessa proteinkällor innehåller mycket mättat fett. Har kvinnorna mumsat mängder av biff och bacon kan svaret ligga där.

Tyvärr vet vi inget om det. En svaghet i studien, vilket forskarna själva medger, är att den inte säger något om vilket slags protein eller vilket slags kolhydrater kvinnorna åt. Var det korv eller bönor, råris eller geleråttor?

 

Vad ska man göra?

Ta det lugnt, tycker Claude Marcus. "Hälsovinsterna överväger om du är överviktig och går ned i vikt - oavsett om metoden är LCHF, Viktväktarna eller fetmaoperation", säger han.

Vilken kost som är bäst är forskare och bantningsgurus inte eniga om. Alla håller på sin metod. I synnerhet om de tjänar pengar på den.

I den infekterade dietdebatten skulle jag vilja slå ett slag för lite sunt förnuft.

Ingen människa orkar eller mår bra av att banta hela livet.

Det är när du ska ha en kost för livet som det gäller. Livsstilen är en helhet.

 

Det finns ändå en hel del som de flesta experter är överens om. Och det är det här:

Dra ned på snask, läsk och andra snabba kolhydrater. Prioritera långsamma kolhydrater som rotfrukter, grönsaker och fullkornsprodukter. Ät mycket grönsaker, frukt och bär. Välj proteinkällor som fisk, skaldjur, fågel och baljväxter framför korv och rött kött. Rök inte och ta det lite lagom med spriten.

Och det viktigaste: Ät lagom mycket och försök röra på dig varje dag.

Så löser det sig.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!