ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Anna Bäsén

Publicerad 29 dec 2010 07.29

Hur slipper jag snackssuget?

Jag har svårt att låta bli att äta snacks, kan bli upp till flera dagar i veckan,
Hur kan jag slippa suget efter det? Jag har försökt att sluta så många gånger, men har misslyckats.
//Karolina
Hej Karolina och tack för din fråga!
Jag antar att du med snacks menar sådant som chips, ostbågar och annat mindre nyttigt plock.
Dietisten Anna Ottosson tipsar om att det kanske är bättre att införa en snacksdag i veckan - kanske fredagen eller lördagen? - istället för att försöka sluta tvärt.
- I början är det bra att hålla ganska strikt på denna snacksdag, för att vara tydlig mot både kropp och tanke. När det väl blivit en vana kan du vara mer flexibel.
Eftersom du skriver att du provat att sluta flera gånger utan att lyckas är det också bra om du kartlägger ditt "sug". Vad kan det bero på - kommer suget när är ledsen, trött, stressad eller arg? Eller beror suget på att du egentligen är hungrig? Då kan du arbeta med orsaken till suget.
Om suget beror på att du är hungrig så är det klokt att följa det klassiska rådet att äta regelbundet. Se till att äta frukost, lunch och middag. Många mår också bra av ett eller ett par mellanmål. Hur stort mellanmålet bör vara beror på hur mycket du rör dig och hur ofta du tränar. Är du väldigt fysiskt aktiv kanske gröt, yoghur med bär och en bra musli eller en grov smörgås med kött- och grönsakspålägg är ett bra mellanmål. Om du är stillasittande är ofta en frukt eller lite grönsaker ett lagom mellanmål.
Om du blir oerhört snackssugen ändå kan det vara ett alternativ att byta ut chipsen mot ett bättre snacks - som grönsaksstavar med hoummous.
Kom också ihåg att aldrig handla hungrig, för då brukar det slinka ned godis, chips och andra onyttigheter i korgen. Försök också att låta bli att ha sådana snacks hemma, för det man har i skåpen brukar förr eller senare hamna i magen.
Men bara om du börjar äta vettig lagad mat på regelbundna tider så har du kommit långt.
Lycka till, hör gärna av dig och berätta hur det går!
Bästa hälsningar/Anna Bäsén, medicinreporter
ANNONS