Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Anna Bäsén

Publicerad 1 mar 2008 10:38

Uppdaterad 8 aug 2008 10:47

"Höga klackar ger dig bättre sexliv"

Skönhetsexperten i tjejtidningen SOLO, Monica Jonsson, testar högklackade skor.

Skönhetsexperten i tjejtidningen SOLO, Monica Jonsson, testar högklackade skor.

Foto: Krister Larsson

- Du använder högklackade skor, konstaterade fotterapeuten och tittade strängt på mig. Mina ganska så illa tilltygade fötter, med förhårdnader och skavsår, låg där framför henne som det ofrånkomliga bevismaterialet.
Skamsen fick jag erkänna att jag dessutom – efter en lång kväll på riktigt höga klackar – ibland helt förlorar känseln i tårna. Terapeuten, som förstås själv hade förnuftiga Birkenstocksandaler, suckade och påpekade att jag nog borde använda lite plattare skor.
Men jag är en av alla de svenska kvinnor som, i strid med dekret från fotvårdare, ortopeder och andra, älskar högklackade skor. I ett par highheels blir man både längre, snyggare, smalare, sexigare och får bättre hållning.

Därför blev jag glatt
överraskad av den studie urologen Maria Cerruto vid universitetet i Verona nyligen publicerade.
Maria Cerruto har stört sig på att de högklackade skorna genom åren utsatts för en rad helt ovetenskapliga beskyllningar om hälsovådlighet, allt ifrån spontana benbrott till schizofreni.
– Eftersom jag är en kvinna som älskar att gå i högklackade skor så försökte jag hitta något hälsosamt med dem. Och till slut nådde jag mitt mål, förklarar den stridbara – och högklackade – forskaren i en intervju med The Times.

Maria Cerrutos nya studi
e avslöjar att en klack på cirka sju centimeter är perfekt för både hållning och bäckenmuskulatur. Med den vinkeln på foten var de 66 undersökta kvinnornas bäckenmuskulatur i optimalt läge – vilket förbättrar både muskelstyrkan i bäckenet och förmågan att knipa. Högklackade skor gör helt enkelt att man omedveten tränar de viktiga bäckenmusklerna. Dessa muskler stödjer de inre organen och är viktiga för kvinnors hälsa. Vältränade bäckenmuskler skyddar mot inkontinens, förbättrar sexlivet och ger kvinnan fler och starkare orgasmer.
– Kvinnor har ofta svårt att hitta rätt muskler vid knipövningar och då kan högklackade skor vara en lösning, hoppas Maria Cerruto.
Och stilettklackarna har nu också klapprande hittat in på gymmen och där blivit ett träningsredskap bland andra. Fitnessinstruktören Zoe McNulty som leder gymklassen ”Sweat and stiletts” i London hävdar att det är finfin gympa att gå i högklackat.
– Du belastar muskler du normalt inte använder och både benen och rumpan blir fastare.

Trots de nya rönen ä
r det alldeles för tidigt att frikänna de högklackade skorna ur hälsosynpunkt, menar kritikerna. Baksidan av myntet är ryggvärk, slitningar på höfter och knän, kortare vadmuskler och fula fötter med liktornar och knölar.
Men skor är så mycket mer än en hälsofråga. Det påpekar Helena Lindroth, intendent vid Nordiska museet och författare till boken ”Skor”. Ända sedan de högklackade skorna blev ett manligt statusattribut på 1600-talet har de väckt känslor och orsakat konflikter.
Präster och läkare har genom tiderna dömt ut skorna som omoraliska och farliga. I perioder har man försökt också reglera användandet och sänka klackhöjden. Ändå har kvinnorna fortsatt att bära dem.

– Fötter och skor är extremt erotiskt laddade. Visst begränsar de rörelsefriheten och är svåra att springa, men man måste också komma ihåg att de faktiskt kan användas som vapen. Högklackade skor signalerar makt, status, att man är en kvinna som vet mad man vill. De flesta kvinnor som gillar högklackade skor kan berätta att de känner sig på ett speciellt sätt när de har skorna på sig, säger Helena Lindroth.

Och det är just så, att själva känslan faktiskt ändå kan vara värd lite värk i fossingarna. Hur gick det då med mina fötter? Jo, som en lydig patient gick jag och inhandlade några platta präktiga skor – och jag har dem faktiskt då och då. Men ingen tar någonsin ifrån mig mina highheels!

Relaterat