Fruktansvärt att de gamla får vänta längst

Jag satt med en sjuk anhörig på akuten i helgen. Min anhörige hade allvarliga smärtattacker.

Efter sju timmar kom läkaren. Diagnosen njursten, känt för att göra helvetiskt ont, kunde ställas rätt snabbt.

Efter åtta timmar kunde vi lämna akuten.

Det var en pärs, minst sagt.

Väntetiderna på landets akutmottagningar har ökat. Allt fler tvingas, som jag och min anhörige, vänta länge på läkare och vistas många timmar på akuten. Skillnaderna är enorma mellan sjukhusen. Hur länge du får vänta beror på var du bor. Det visar en ny rapport som socialstyrelsen lämnade till regeringen i går.

Socialminister Göran Hägglunds utfästelser om att ingen ska behöva vänta mer än fyra timmar på akuten är mest en from förhoppning.

I verkligheten klarar ett enda sjukhus i hela Sverige, i Lycksele, att ta hand om 90 procent av akutpatienterna inom fyra timmar.

I stället har det blivit sämre. Väntetiderna har ökat. Genomsnittlig vistelsetid på en akutmottagning var första halvåret i år 2 timmar och 46 minuter, en ökning med 18 minuter sen 2010. Det är alltså tiden från dörr till dörr. Från att patienten kommer akutmottagningen till dess att denne lämnar akuten, oavsett om patienten sen läggs in på avdelning, skickas till operation eller åker hem.

Tiden patienten tvingas vänta innan denne får en första bedömning av läkare har också ökat, från en genomsnittlig mediantid på 50 minuter i riket till 57 minuter. Det är mycket viktigt mått på kvaliteten, eftersom akut sjuka naturligtvis behöver träffa läkare snabbt.

Utredaren Mats Granberg på Socialstyrelsen tycker att utvecklingen går åt helt fel håll. "Akutsjukhusen klarar inte av att hantera den ökade belastningen av patienter. Det går att organisera och effektivisera omhändertagandet." säger han.

Ingen vill sitta på akuten och vänta i timmar. För sköra äldre kan väntan vara rent farlig. De riskerar bland annat att bli uttorkade, förvirrade och få trycksår. Det är fruktansvärt att gamla tvingas vara på akuten längst.

De som är 80 år och äldre blir kvar på akuten i genomsnitt 3 timmar och 16 minuter, en halvtimme längre än alla andra. "Det är helt oacceptabelt att en så skör grupp ska behöva vara på akuten så länge." tycker Mats Granberg.

Väntetiderna varierar enormt från sjukhus till sjukhus. Generellt sett gäller regeln att ju större sjukhus, desto längre väntetider. Sahlgrenska är sämst i klassen. Där får den genomsnittlige patienten vistas på akuten i 4 timmar och 20 minuter.

Sahlgrenska har också längst väntetid tills patienten får första läkarbedömningen, 1 timme och 53 minuter.

Det går i regel mycket snabbare på mindre sjukhus. I Bollnäs och Piteå får akutpatienterna träffa läkare redan efter 20 minuter. Blir man akut sjuk i Avesta tar hela akutbesöket bara i 1 timme och 48 minuter.

De stora skillnaderna mellan landets sjukhus strider mot hälso- och sjukvårdslagens mål om en vård på lika villkor för hela befolkningen. Akutsjukvården är allvarligt sjuk. Nu behövs en akut åtgärdsplan för akuten! Exempelvis skulle dygnet runt-öppna lättakuter kunna avlasta akuten. Och sköra äldre borde få särskild gräddfil på akuten.

Andra har också läst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!