Frågan är vad KI lärt sig av Macchiariniskandalen

Foto: SAMUEL UNéUS

1 av 2

KI höll en snobbig profil kring Macchiariniskandalen in i det sista, skriver Anna Bäsén.

Foto: SVEN LINDWALL

2 av 2: KI höll en snobbig profil kring Macchiariniskandalen in i det sista, skriver Anna Bäsén.

Mångmiljonsvindlerier, brott mot forskningsetiken och brutna löften till sjuka patienter. Höga chefer på Karolinska institutet, KI, som låter sig förblindas av en charmig och karismatisk stjärnforskare. 

Ingredienserna i Aftonbladets granskning av en ny misstänkt forskningsskandal låter alltför bekanta. Frågan är vad Karolinska institutet lärt sig av Macchiariniskandalen. 

Andra har också läst

Karolinska institutet, KI, är i blåsväder igen. Denna gång handlar det om anklagelser om en mångmiljonsvindel och oetisk forskning.

Aftonbladet skriver att Karolinska institutet polisanmält en tidigare anställd forskare. Enligt anmälan ska han ha ”utnyttjat sin ställning vid KI för att genom engagemang i privata företag tillskansa sig egen vinning”. Forskaren har fått nästan 26 miljoner till forskningsprojekt. Pengarna kom från två privata företag som KI slutit avtal med. Syftet var bland annat att göra studier på människor. Men studierna genomfördes aldrig och det mesta av pengarna är borta. 

Pengarna ska ha rullat. Enligt anmälan ska forskaren och hans privata affärskompanjoner lagt en och en halv miljon på resor världen över. Även utomstående ska ha fått flygresor betalda. De har också gått till generösa gåvor. Enligt uppgifter till Aftonbladet fick minst fem personer i forskarens grupp ett kuvert med en check på 10 000 kronor i samband med en julfest. 

Forskaren och hans kollega har slutit egna avtal med företagen via sitt eget bolag. Enligt en hemlig rapport från KI som Aftonbladet tagit del av har det inneburit "omfattande ekonomiska ersättningar" till de båda forskarna. I höstas sa de plötsligt upp sig från KI. Året innan hade de tagit ut över tio miljoner från sitt privata bolag. Åklagare har inlett en förundersökning avseende trolöshet mot huvudman. 

Forskaren är också anmäld för att ha forskat på hästceller i KI:s laboratorier utan tillstånd. Syftet med den forskningen ska enligt Aftonbladet varit kommersiellt och ha koppling till hästsport

Forskaren och hans kollega tillbakavisar alla anklagelser. Via sin advokat meddelar de att påståendena är felaktiga eller tagna ur sitt sammanhang. Forskarna säger också att de välkomnar en granskning av "påstådda ekonomiska oegentligheter". De poängterar också att forskaren är "högt respekterad" och har publicerat över hundra vetenskapliga artiklar i ansedda tidskrifter. 

I den här härvan verkar i alla fall inte patienter ha skadats eller dött, tack och lov. Anklagelserna gäller "bara" pengar och brott mot forskningsetiken. Men de pengarna skulle kunna ha gå till att försöka hitta botemedel till allvarliga sjukdomar. 

Mycket i den här historien är kusligt välbekant. Om uppgifterna stämmer har KI-ledningen än en gång låtit sig duperas av en karismatisk stjärnforskare. 

Enligt Aftonbladets källor har cheferna på KI fått varningar, men ändå låtit forskaren hållas. "Pengarna rann i väg och det var ingen som satte stopp. Chefer var förblindade och hade bara bilden av honom som den store forskaren", säger en av Aftonbladets källor. Cheferna försvarar sig med att de har agerat, men inte kan agera "bara på hörsägen".     

Jag måste medger att jag inte har så hög tilltro till KI när det gäller att lyssna på  visselblåsare. Den nya skandalen tyder på att stjärnkulturen på KI är djupt rotad. Att kontrollsystemen kan sättas ur spel om en karismatisk forskare verkar kunna dra in pengar och ära till institutionen. Att charmiga män med en glamourös och världsvan aura får göra lite som de vill, de inte behöver följa lagar och regler. 

KI höll en snobbig profil kring Macchiariniskandalen in i det sista. Först skulle skandalkirurgen försvaras till varje pris, sen skulle Nobelinstitutet rättfärdiga sitt eget icke-agerande. Det blev en omvändelse under galgen. Den väldigt malliga högdragenheten påminner förresten om en annan ärevördig kulturinstution som också är i kris. 

Det görs oerhört mycket bra forskning på KI. Där finns många som brinner, som tar fram nya behandlingar och gör världen lite bättre för sjuka. För deras skull så hoppas jag att KI blir en bättre arbetsplats. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här