Dubbelfel i köttdebatten

Både sexistiskt och helkorkat.

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, har lyckats med att göra dubbelfel i köttdebatten.

Organisationen har dragit på sig en kritikstorm och löje på sociala medier, och det med rätta.

Som lobbyorganisation är det förstås i LRF:s intresse att försöka få oss att äta (ännu!) mer kött. Och helst svenskt kött. Inte för att köttätandet behöver någon uppmuntran, egentligen. Faktum är att vi svenskar frossar i kött. Sedan 1990 har köttkonsumtionen i Sverige ökat med 40 procent.

Vi stoppar i oss 46 kilo om året, dubbelt så mycket som genomsnittet i världen. Det har gått så långt att forskarna varnar för att vår skenande köttfrossa – och då den höga konsumtionen av rött kött – skadar hälsan och ökar dödligheten i hjärtkärlsjukdomar och cancer.

 

Mot den bakgrunden känns det lite småaktigt och taskigt av lantbrukarjätten att reta upp sig så på Nyköpings kommuns lilla försök med en köttfri onsdag i skolbespisningen. Det är ju ändå så att det serveras kött alla andra dagar i skolan. Att kommunen testar att på prov servera vegetariskt en dag i veckan av miljö- och hälsoskäl – efter beslut av Ungdomsfullmäktige - är väl inget att uppröras över.

Kuppen att grilla hamburgare och dela ut till eleverna på Gripenskolans skolgård fick inte den positiva uppmärksamhet LRF önskat. Istället hamnade man i en riktig skitstorm, förlåt, köttstorm. Miljö- och djurvänner rasade över lantbrukarnas PR-trick.

Som om inte det var illa nog så klämde Lovisa Norberg, medlem i LRF och den som anordnade köttkuppen, ur sig en sexistisk harang när hon intervjuades av Dagens media. Hon citeras att ha sagt: "Vi vill bara att ungarna ska få ordentligt med näring alla dagar. Det är särskilt viktigt för tjejer som växer, idrottar och ska bli snygga. De har ett väldigt stort järnbehov och jag tror inte att man alltid tänker på flickorna."

Att tjejer behöver kött för att de ska bli snygga är så störtdumt sagt att man häpnar. Kanske LRF tycker att tjejer ska vara pigor och hålla sig i köket också? Löjligt och könsstereotypt.

 

Dessutom har köttkupperskan faktiskt helt fel i sak. De som nu oroas över att en köttfri lunch i veckan ska orsaka en epidemi av undernärda skolbarn kan vara helt lugna. Barn behöver inte äta biff varje dag. Det går fint att få i sig tillräckligt med protein och annan näring med vegetarisk kost. Baljväxter som sojabönor, ärtor och linser är jättebra proteinkällor. Mjölk, ost, ägg, keso, quorn, tofu, nötter och mandel är annan mat som innehåller bra proteiner. Och just näringsriktighet brukar skolkök vara bra på.

Förutom att vara både god, nyttig och miljösnäll är vegetarisk mat ofta mycket billigare än köttmat. Pengarna skolan sparar på den vegetariska lunchen kan ju med fördel läggas på att servera bättre och ekologiskt kött övriga dagar!

LRF missar också huvudproblemet med skolbarns matvanor. För problemet är inte att de äter för lite kött utan att de skippar skollunchen helt och äter skräp som godis, läsk och chips i stället. Vegetarisk mat är ofta populärt bland unga, så om eleverna själva vill äta grönt så låt dem göra det!

Sen borde LRF ta och se över sina talespersoner, deras värderingar och hur de uttrycker sig. För helkorkad och mossig sexism är väl inget organisationen vill stå för, hoppas jag.

Reaktioner efter köttkuppen

”LRF:s vegovägran blev inte precis bättre av argumentet att tjejer behöver kött för att bli snygga.”

Helena Leander, miljöpolitisk talesperson för MP

 

”LRF vill propagera för svensk mat men lyckas få folk tro de propagerar mot vegetarisk mat. Inte så lyckat”

Journalisten Annika Hamrud

 

"Fingertoppskänsla med lovikavantar."

Hans G Andersson, programchef SVT

 

"LRF har en egen restaurang. Vore det inte kul med en stödaktion där vi delar ut vegoburgare utanför när de har öppet på fredag?" ‏

Kawa Zolfagary, grundare av Vita Kränkta Män och @Genusfolket.

 

"Lägg sunksexismen på hyllan LRF"

Jonna Sima, politisk redaktör på Dagens Arena

 

"Jag äter kött, men funderar på att bli vegetarian bara för att trotsa LRF Nyköping."

Anders Utbult

 

"LRF var alltså ännu dummare än man trodde när de bara delade ut hamburgare. Det är ändå en bedrift."

Isobel Hadley-Kamptz, författare och frilansskribent

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande