Bäsén: Solbränna gör dig ful - och död

Nu kastar många svenskar kläderna för att halvnakna drapera sig på parkbänkar och gräsmattor och suga upp minsta solstråle.

Själv håller jag mig, som en ljuskänslig vampyr, helst i skuggan. Insmord med minst 30 SPF.

Länge var det både tacky och åttiotalsaktigt att ståta med en sol- eller solariebränna. Nu är solbrännan tyvärr trendig igen.

 

Sveriges mest solariebrände man, Björn Ranelid, har blivit en folkhemsk (ha!) älskling. Trendkänsliga H&M toppar nu med att affischera hela landet med en pepparkaksbrun bikinimodell. Hudläkare och Cancerfonden har gått i taket av ilska och anklagar klädjätten för att bidra till fler förlorar livet i hudcancer. "Fy skäms H & M! Det är ett livsfarligt ideal", säger hudprofessor Olle Larkö som nu bojkottar kedjan.

Själv vägrar jag att sola sedan många år. Det har flera orsaker. En är att soltid är lika med cancertid. Varje timme i solen gör att klockans visare rör sig lite närmare mot klockslaget hudcancer.

 

Jag har sett sjukdomen på nära håll. Min fina pappa, en sann friluftsmänniska och idrottare som exponerat huden för mycket sol, opererades för hudcancer för några år sen. Tack och lov var tumören godartad. Men det gav mig en tankeställare. Ingen solbränna, hur trendig den än är, är värd att riskera livet för. För det gör man.

Hudcancer är den cancerform som ökar snabbast. Varje år drabbas 40 000 svenskar av hudcancer och 500 dör. Ändå använder en av fem svenskar inget solskydd alls sommartid, enligt en undersökning från Apoteksgruppen. Varannan som använder solkräm tar för liten mängd.

Jag har, precis som många andra i Skandinavien, ljus hy, bränner mig ganska lätt och har extra anledning att vara vaksam. Den sol jag ändå får på mig när jag är utomhus räcker gott och väl för att fylla på med det viktiga D-vitaminet.

 

En annan anledning är ren fåfänga. Solen är hudens största fiende. Jag tycker det är onödigt att få rynkor och fula pigmentfläckar i förtid. Ni har väl sett bilderna på mamman Patricia Krentcil från New Jersey som anklagas för att ha låtit sin femåriga dotter sola solarium? Patricia är bara 44 år men ser nästan dubbel så gammal ut. Sannolikt lider hon av solbränne-beroende, tanorexia. År av maniskt solariesolande gör att hennes ansiktshud ser ut som en förtorkad brun läderpåse. Inget att sträva efter.

Jag satsar på brun utan sol i sommar igen. Vi ses under trädens svalkande skugga!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!