Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Anna Bäsén

Publicerad 7 apr 2014 07:34

Bäsén: Nu behövs skärpt lagstiftning

BLUFF OCH BåG. Expressens reporter Anna Bäsén har - i sex delar - avslöjat alternativmedicinare med hjälp av en dold kamera.. Foto: ROBBAN ANDERSSON

BLUFF OCH BåG. Expressens reporter Anna Bäsén har - i sex delar - avslöjat alternativmedicinare med hjälp av en dold kamera.. Foto: ROBBAN ANDERSSON

Foto: Robban Andersson

Expressens granskning har avslöjat terapeuternas bluffar och fula knep.

De sökande, de desperata och de sjuka drabbas hårt.

Nu behövs skärpt lagstiftning för att stoppa lurendrejeriet.

"Jag insåg hur lurade vi blivit och hur mycket pengar hon tagit för besök och tillskott." "Min anhörige har betalat 40 000 för bluffbehandlingar." och "En nära vän har blivit fullkomligt hjärntvättad".

Jag har fått många mejl om drabbade som lurats av oseriösa alternativmedicinare. Och jag har aldrig någonsin fått så enormt mycket positiv feedback från läsarna som för vår artikelserie om bluffdiagnoserna.

Från en liten klick arga alternativmedicinare har det kommit hat, lögner och dödshot. Ett tydligt bevis på att bluffare är rädda för att Expressens avslöjanden ska minska deras intäkter. Allt detta visar att det finns ett uppdämt behov av att granska avarterna inom alternativbranschen.

Alternativmedicinen är en lukrativ industri. Den omsätter miljarder. Många svenskar lägger ner mer egna pengar på alternativmedicin än på riktig medicin och vård.

Ändå verkar terapeuterna i en rättslig gråzon, och granskas sällan av vare sig myndigheter eller medier.

Alternativmedicinen är en sluten värld. Än mer dold är den eftersom utövarna inte är legitimerad vårdpersonal, och därför inte står under myndigheternas direkta tillsyn.

Bara ett fåtal sjukdomar och tillstånd, som cancer och epilepsi, är förbjudna att behandla för personer utanför sjukvården. Allt annat går för sig.

När terapeuter i sällsynta fall döms handlar det i regel om extremt grova händelser, som att de förgripit sig sexuellt på sina patienter eller försökt bota cancer med basilika och vitkål.

Rättslösheten för alla de utsatta är ett viktigt skäl till att Expressen gjort en sådan här granskning.

Den så kallade wallraff-metoden är en tuff metod som ska användas varsamt. Men ibland är den enda möjligheten att verkligen få fram sanningen. Jag har tidigare använt den för att granska äldreomsorg, sjukhus, läkare och tandläkare.

I min och Expressenfotografen Robban Anderssons granskning har dold kamera varit en förutsättning för att kunna avslöja alternativterapeuternas affärsverksamhet.

Vi har granskat terapeuter som hittar på sjukdomar och hälsobesvär med fullkomligt huvudlösa metoder. Som sen tar bra betalt för att behandla sina hitte på-sjukdomar med onödiga, verkningslösa eller ibland direkt farliga behandlingar och preparat. Det är en sällsynt cynisk affärsidé.

Dessa terapeuter utnyttjar brutalt de sökande, de desperata, de oroliga och de sjuka. De drabbade får betala både känslomässigt, tidsmässigt och ekonomiskt.

Förutom att lura av människor pengar, leder bluffdiagnoserna till hälsooro och ångest. Ibland fördröjs även verkligt effektiv behandling vilket kan orsaka lidande, sjukdom och död.

Bluffdiagnoserna kostar oss skattebetalare stora summor. Jag har fått många mejl från läkare som tvingats göra omfattande och onödiga undersökningar, som dyra datortomografier, för att övertyga lurade patienter om att de inte är sjuka på riktigt.

Egentligen får terapeuterna inte marknadsföra att de kan bota eller behandla sjukdomar, med metoder som saknar vetenskapligt stöd. Det gör de ändå.

Vår granskning har avslöjat terapeuternas fula knep. När jag kommer "privat" utlovas bot och lindring av allt från bakterie- och parasitinfektioner, förgiftning och ledbesvär till problem med kromosomer och gener. Terapeuterna berättar också gärna historier om andra patienter som blivit "mirakelfriska".

Jag har skrivit om brister i den vanliga sjukvården under många år. Och vårdmissar är något alternativterapeuterna gärna framhåller. Att sjukvården har brister är ett uselt argument för att ägna sig åt lurendrejeri. Men visst ger det bluffmakarna en marknad.

Många som blivit lurade är besvikna för att sjukvården inte kan erbjuda bot. Andra känner inte att de har blivit sedda eller lyssnade på. En del går på terapeuternas mirakellöften för att de helt enkelt saknar kunskap. Men en stor grupp är fullständigt desperata. Som sjuksköterskan Sophie, som drabbades av svåra eksem och lurades på 15 000 kronor, säger: "Vem som helst kan bli så desperat".

Vår granskning har visat att det behövs ett utökat rättsligt skydd för de utsatta. Dagens lagstiftning räcker inte till. Någon myndighet måste också få uttalat ansvar att granska branschen och rensa bort de farligaste bluffmakarna.