Foto: Alexander Hassenstein

Bäsén: Att kombinera med idrott – olämpligt

"Red Bull vodka perfect serve", "Bullito" och "Bull 43".

Det är några av namnen på företagets egna drinkrecept som de skickar ut till försäljarna. I själva verket är Red Bull eller andra energidrycker och alkohol en giftig cocktail. En farlig, och i sällsynta fall livsfarlig, kombination. Red Bull kan ge dig vingar - på riktigt.

Företaget vill gärna framstå som ett sunt alkoholfritt alternativ. Red Bull är idrottens supersponsor och lägger enorma summor på marknadsföring.

Just därför är företagets försäljningsmetoder, att betala krögare för att kränga så många drinkar Red Bull och alkohol som möjligt, ovanligt hycklande och cyniska.

Extra ironiskt är att energidrycker som Red Bull är olämpliga både i kombination med alkohol och i kombination med träning.

 

Att André Persson i sin nya bok granskar dryckesjättens snuskiga dubbelspel är välkommet.

I liten dos är riskerna med energidrycker väldigt små. Men i vissa situationer, för vissa personer och i stor mängd kan de vara direkt farliga. Den största hälsofaran är koffeinförgiftning. Barn och ungdomar har lägre kroppsvikt än vuxna, är inte vana vid koffein, och därför extra känsliga. Den nya stora amerikanska studien av akuta larmsamtal till giftinformationen visar att det i vartannat fall är barn under sex år som drabbas av energidrycksförgiftning. Symtomen är farliga och otäcka - starkt rubbad hjärtrytm, skarpa bröstsmärtor, våldsamma kräkningar, skakningar, kramper och epilepsiliknande anfall.

Både koffein och taurin, som finns i dryckerna, piskar på hjärtverksamheten och riskerna är större för den som har känsligt hjärta. Forskningen har visat att energidrycker blandat med alkohol är farligare än bara alkoholen i sig.

 

Forskare vill ha en övre gräns för koffeininnehåll i drycker och begränsningar av hur energidryckerna får marknadsföras. I Litauen införs snart den första lagen om en åldersgräns på 18 år för energidrycker och i USA har Red Bull stämts för falsk marknadsföring.

Jag hoppas på skärpta krav även i Sverige.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!