Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Anna Bäsén: Fettläger för barn är barnmisshandel

- Snälla, snälla, mamma, kan jag få en glass?

 - Nej, socker är gift. Men här har du en klump fryst kokosfett att slicka på.

 Så kan det komma att låta på fettlägret i sommar. 

 Att tvinga barn följa sina föräldrars knasiga extremdieter är minst lika illa som att ge barnen skräpmat, läsk och godis varje dag.

 Det är barnmisshandel. 

 För vi vuxna kan faktiskt välja vad vi äter. Om friska vuxna följer udda dieter av olika skäl - som vikt, hälsa eller religion - må det vara hänt. Men barnen är helt i de vuxnas våld. 

 Fettlägret gör mig därför både ledsen och förbannad. Vare sig normalviktiga eller överviktiga barn ska behöva bli påprackade ensidiga trenddieter.

 

LCHF-dieten går ut på att äta mycket fett och protein, exempelvis smör och kött. Samtidigt ska man dra ned dramatiskt på kolhydraterna, det är vanligt att utesluta exempelvis frukt, bröd och potatis.  

 Det är bevisat att friska vuxna kan gå ned i vikt med LCHF-dieten. Men en rad tunga forskare varnar för att fettkosten är direkt farlig, särskilt under en längre period. Många vetenskapliga studier har visat att högt intag av mättat animaliskt fett har ökar risken för hälsoproblem och sjukdomar som åderförkalkning, höga blodfetter, hjärtinfarkt och fettlever. 

 Barnen på fettlägret utsätts för en allvarlig hälsorisk, varnar Mai-Lis Hellenius, livsstilsprofessor på Karolinska institutet: 

 - Precis som vuxna riskerar de att få höga blodfetter och att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar. Barn som växer ska äta en varierad kost och de behöver få i sig allt. Att utesluta vissa livsmedel helt medför också risk för näringsbrister.

 

En annan fråga är förstås vilken syn på mat barnen får. Många LCHF-fantaster är extremt fokuserade på förbud: Vitt socker är gift, i klass med knark. Frukt, bröd, pasta, potatis och andra rotfrukter är annat på den långa förbudslistan. 

 Att klassa vanlig mat som farlig och syndig är ett alldeles utmärkt sätt att bädda för framtida ätstörningar. Vart tog njutningen vägen?

 Nu blir nog inte fettlägret någon succé. Bara några barn är anmälda hittills. Svenska föräldrar är alldeles för kloka och ansvarstagande, tack och lov!