Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Anna Bäsén

Publicerad 2 dec 2013 13:38

Anna Bäsén: Dags för reklamstopp för energidrycker!

Ångest, irritation, nervositet, illamående, hjärtklappning, huvudvärk, hjärtinfarkt och dödsfall. Energidrycker med höga nivåer koffein och taurin har många allvarliga hälsorisker. Dessutom sliter energidrycker på tänderna och innehåller socker som ökar risken för övervikt.

Energidrycker är väldigt populära, de är fortfarande är en av de absolut största trenderna på dryckesmarknaden. Mest dricker de unga. Personer mellan 10 och 18 år dricker i genomsnitt 2,1 liter per månad. De unga som dricker det regelbundet, fyra till fem gånger i veckan, får i sig i genomsnitt 7 liter per månad. Uppenbart är det en grupp med mycket hög risk att må dåligt och få biverkningar av energidryckerna.

En av de största farorna är att energidrycker kan orsaka koffeinförgiftning. De kan därför vara direkt farliga för barn och hjärtsjuka. Gravida kvinnor ska också vara försiktiga, eftersom det finns en ökad risk för missfall.

Man kan också ha en ökad känslighet för koffein. Därför kan man inte i förväg veta hur man ska reagera.

Livsmedelsverket varnar för att blanda energidrycker och alkohol eftersom mixen kan göra att man inte märker hur berusad man är. Studier visar också att ungdomar som är högkonsumenter av energidrycker har större risk att utveckla alkoholproblem, att dricka så de får en blackout eller så att de skadar sig själva och andra.

Energidrycker ska inte heller användas som törstsläckare eller som vätskeersättning i samband med fysisk ansträngning eftersom de är vätskedrivande.

Helt klart är att energidrycker är en riktig hälsofälla. De innehåller inget kroppen behöver, bara socker, sötningsmedel, tillsatser och färgämnen. Dessutom är de rätt dyra. Det riktigt snuskiga är att tillverkarna i dag gör reklam som tilltalar just barn, ungdomar och idrottare. Exempelvis sponsrar det stora märket Red Bull olika sportevenemang och tävlingar. Då riktar man in sig på just de grupper som drabbas hårdast av en överkonsumtion av energidrycker.

Visst ska det stå på förpackningen att energidrycken innehåller koffein och att den inte rekommenderas för barn och gravida. Men en pytteliten varningstext på burken hindrar knappast en tonåring från att bälga i sig. Ett bättre sätt att minska konsumtionen av de onödiga och skadliga energidryckerna vore att införa ett absolut reklamförbud.