Anna Bäsén: Vi äter oss till skrumplever
Att hålla vikten är inte en banal utseendefråga. Det är en fråga på liv och död. Att vara fet förkortar livet med i genomsnitt 13 år.
Orsaken är de dolda följdsjukdomar som övervikt och fetma leder till. Sjukdomar som kommer smygande och ofta inte ger några allvarliga symtom i början.
Högt blodtryck, höga blodfetter, ledbesvär och typ 2 diabetes är några av de mer välkända.
Mindre känt är att övervikt och fetma också ökar risken för fettlever och därmed sjukdomar som skrumplever och levercancer. Numera äter vi alltså oss till skrumplever - en sjukdom som tidigare enbart kopplades till alkoholmissbruk.
Överviktsexplosionen gör att vi sitter på en tickande bomb av svenskar som kan komma att behöva avancerad vård, befarar forskarna.
För många är i riskzonen. I dag är varannan svensk man och var tredje kvinna överviktig eller fet. Viktproblemen har dessutom krupit ned i åldrarna. Och det är allvarligt. För ju yngre du är när du blir överviktig, desto tidigare i livet blir du sjuk.
- Jag har träffat tioåringar som har utvecklat fettlever och tonåringar med ledbesvär och förstadier till diabetes, säger KI-professor Claude Marcus som forskar om barnfetma.
Dåliga matvanor och stillasittande beräknas belasta samhället med 25 miljarder per år. För att inte tala om enorma kostnader i personligt lidande.
Och det går förstås inte att operera bort med överviktskirurgi. Det behövs långsiktiga insatser för bättre mat och motionsvanor. Det kan spara miljarder - och rädda liv.