Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 30 apr 2012 16:02

Anna Bäsén: I värsta fall kan man dö av det

Foto: Christian Örnberg

Plastikkirurgi i Sverige bara ökar.
De flesta blir nöjda.
Men för andra blir ingreppet en besvikelse - eller rentav en livskatastrof.

Inom den estetiska plastikkirurgin märks ingen ekonomisk kris. Branschens omsättning växer med ungefär 20 procent om året.
Uppskattningsvis görs 25 000 skönhetsoperationer i Sverige varje år.

 

Majoriteten blir också nöjda med resultatet. Jag har till och med mött kvinnor som sagt att ingreppet var det bästa de gjort - näst efter att föda sina barn.
Men det finns de som far illa. Jag har mött kvinnor som hamnat i händerna på skojare, haft orealistiska förväntningar eller fått allvarliga komplikationer.

 

Skönhetsindustrin är till stora delar oreglerad. Rena rama vilda västern. Att där finns stora pengar att tjäna gör också att branschen drar till sig en del skojare. Som konsument är du extremt utsatt. Du kan inte gå tillbaka och byta de nya brösten eller reklamera bukplastiken. Utseendet kan ofta inte återställas helt efteråt, trots dyra omoperationer.

 

Många får heller inte veta vad de köper. Klinikerna, som vill kränga sina tjänster, tonar ned eller mörkar riskerna helt.
Men estetisk plastikkirurgi är inte trolleri. I värsta fall kan man dö av det. Infektioner, blodproppar, nerv- och muskelskador, blödningar, fula ärr och allergiska reaktioner är andra risker. Men den största risken är att man inte blir nöjd med det estetiska resultatet.

 

Skönhetskonsumenterna kan heller inte veta vilken klinik eller kirurg som har bäst eller sämst resultat - eftersom det inte finns några offentliga register.
Skönhetsingrepp ställer mycket höga krav på att du själv är vaksam, kritisk och påläst. Så om du funderar på ett ingrepp - så läs på och låt beslutet ta tid.

Anna Bäsén är författare till boken Allt du behöver veta om skönhetsingrepp (Norstedts)

Relaterat