"ETT FÅTAL KAN DÖ." Det är inte troligt att väldigt många svenskar insjuknar i svininfluensa nu. Däremot kan ett fåtal bli väldigt sjuka eller dö", skriver Anna Bäsén.
"ETT FÅTAL KAN DÖ." Det är inte troligt att väldigt många svenskar insjuknar i svininfluensa nu. Däremot kan ett fåtal bli väldigt sjuka eller dö", skriver Anna Bäsén. Foto: Jan Düsing

Anna Bäsén: Andra vågen rullar in - vettigt att vaccinera sig

Tolv svenskar har drabbats av svininfluensa de senaste två veckorna. Tre av dem är spädbarn. 

I Storbritannien har fjorton personer dött av svininfluensa hittills i vinter. 

Den andra vågens svininfluensa är här.

Anna Bäsén, Expressens medicinreporter. Foto: Foto: Sporrong Olle

Att den europeiska influensasäsongen startar i Storbritannien är helt normalt. Den börjar ofta där.

 Det är inget konstigt att vi får nya fall av svininfluensa. Att den skulle komma tillbaka var förväntat.

 Den stora frågan är förstås hur allvarlig den andra vågen blir. Många smittskyddsexperter fruktar att den ska slå hårdare än den första. Precis som Hong Kong-influensan som först var ganska lindrig, men kom tillbaka med besked i andra vågen 1969 och tog en miljon människors liv.

 

Att Storbritannien på kort tid får fjorton dödsfall i svininfluensa är förstås inte något gott tecken.

 – Det är illavarslande och liknar andra vågens Hong-Kong- influensa. Men vi vet inte ännu hur besvärlig den blir, säger smittskyddsexperten Annika Linde.

 Nej, det luriga med influensor är att man inte i förväg inte kan veta hur de de utvecklas.

 

Sen slutet av november har arton svenskar konstaterats vara smittade med svininfluensa, enligt nya siffror från Smittskyddsinstitutet. Sju blev så sjuka att de var tvungna att vårdas på sjukhus. De flesta är unga, medianåldern är 25 år. Tre av de senaste veckans fall är spädbarn.

 

Förra årets svininfluensa blev lindrigare än befarat, med ”bara” 29 svenska dödsfall och 1 475 inlagda på sjukhus. De flesta vaccinerade sig och har fortfarande kvar ett skydd. Därför är det inte troligt att väldigt många svenskar insjuknar i svininfluensa. Däremot kan ett fåtal bli väldigt sjuka eller dö.

 Svininfluensan klassas nu som en säsongsinfluensa och ingår i årets vanliga influensavaccin tillsammans med influensa A och influensa B. Smittskyddsexperterna rekommenderar därför personer i riskgrupperna, som gravida, pensionärer och kroniskt hjärt- och lungsjuka, att vaccinera sig.

 De nya dödsfallen i Storbritannien är en påminnelse om att det är vettigt att ta årets vaccin, i synnerhet för den som tillhör en riskgrupp. För nu rullar andra vågen in, och hur det slutar vet ingen.

Aktuellt just nu