Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 8 aug 2012 06:01

Anette, 46, gick ner tio kilo med raw food

Anette Utterbäck ändrade livsstil och gick med hjälp av raw food ner hela tio kilo.

Anette Utterbäck ändrade livsstil och gick med hjälp av raw food ner hela tio kilo.

Foto: Niklas Maupoix

Anette Utterbäck gjorde en detox och upptäckte att raw food rådde bot på både hälsoproblem och extravikt­.

För ett par år sedan var Anette Utterbäck­ trött. Hon hade jobbat mycket och hade en del hälsoproblem. Sköldkörteln och binjurarna­ strulade, hon upptäckte att hon var både gluten- och laktosintolerant och tyckte att hon hade tio kilo övervikt.

- Men jag ville ändra livsstil för att få bättre hälsa, inte göra något kortsiktigt för att gå ner i vikt.

Anette googlade olika dietalternativ, började­ läsa om raw food - och tyckte att det lät jättetråkigt.

- Jag blev nästan deprimerad för att det verkade så trist! Det jobbigaste var att jag någonstans förstod att den här maten kunde vara bra för mig.

"Det gav verkligen effekt"

Efter någon månad ryckte hon upp sig, köpte en raw food-bok och började experimentera­ hemma i köket.

- Frukostarna var enkla att byta ut, hela familjen tyckte om smoothies så det var inte svårt. Luncherna var lurigare, jag var van att äta lunch ute, men vande mig efter ett tag. Jag gjorde inget drastiskt och gick inte över till enbart raw food förrän jag var ledig.

Under semestern tog Anette tillfället i akt och gjorde en treveckors-detox.

- Det var då allt hände - det gav verkligen­ effekt! Tröttheten försvann, jag var så pigg att jag fick lägga mig på spikmattan för att somna på kvällarna. Jag var aldrig hungrig­, aldrig för mätt heller och fick ingen dipp på efter­middagarna. Det gick helt enkelt jättebra.

Har gått ner tio kilo

I dag har det gått drygt två år sedan de första­ trevande försöken och Anette har fortsatt äta mestadels raw food. Sköldkörteln fungerar normalt och binjurarna mår bättre, där har hon även tagit hjälp av alternativ­medicin som akupunktur. Dessutom­ har hon tappat vikt.

- Jag har gått ner tio kilo utan att överhuvudtaget försöka - och behållit viktnedgången­.

Vilka tips har du till den som vill testa raw food?

- För mig har det fungerat att inte ha för bråttom, att se det långsiktigt och ta en sak i taget. Sedan har jag skaffat en torkugn som jag kan laga linfrökex och tortillas i. Det är basgrejer som jag alltid har hemma.

Saknar du ingen mat eller sötsak?

- Sötsaker är det enklaste när man äter raw food, det finns massa sött att välja på, till exempel chokladdesserter av rått kakao­pulver, så det är inget problem. Däremot kan jag sakna varm, kryddad mat - men det är heller inget som jag har uteslutit. Jag äter vanlig mat när jag blir bortbjuden, reser eller­ går ut med vänner och äter middag.

 

Av: Magda Gad

Relaterat