Piggare. Amanda Engström, 22, från Sala har ätit enligt LCHF och druckit kaffe varje dag sedan januari och har nu gått ner 15 kilo på drygt tre månader.
Piggare. Amanda Engström, 22, från Sala har ätit enligt LCHF och druckit kaffe varje dag sedan januari och har nu gått ner 15 kilo på drygt tre månader. Foto: Anna-Lena Mattsson

Amanda, 22, rasade i vikt med vanligt kaffe

Få fart på viktnedgången - genom te och kaffe. Amanda Engström, 22, från Sala har gått ner 15 kilo på drygt tre månader, genom att lägga om sina vanor, men hålla fast vid kaffet.

- Mitt humör har blivit bättre och jag känner mig glad och pigg, säger hon.

Genom att stressa sig igenom vardagen hade Amanda Engström, 22, från Sala lagt på sig över tio kilo på två år. Hon provade allt - konstiga pulverdieter, GI, att äta så lite som möjligt. Det slutade alltid på samma sätt: att hon gav upp.

- Jag hade aggressionsproblem, humörsvängningar och blodsockret var utan dess like. Jag mådde pyton, säger hon.

I januari i år kom hon på att hon skulle testa LCHF-metoden, där man äter minimalt med kolhydrater och desto mer fett och protein.

 

Amanda som hon såg ut innan viktraset. Foto: Foto: Privat

Nu har hon gått ner 15 kilo på drygt tre månader. På sin blogg amandaengstromsliv.blogg.se/amanda har hon lagt ut bilder som visar den snabba förändringen och har fått många uppmuntrande kommentarer.

Kanel i kaffet

Amanda har druckit kaffe varje dag som ett sätt att dämpa sockersuget.

- Jag brukar ha lite grädde och kanel i kaffet. Sedan dricker jag mycket te på kvällarna för att det är gott. Det är ett bra sätt att bli av med sötsuget och grädden ger en mättnadskänsla som gör att jag inte småäter, säger hon.

Och faktum är att kaffet kan vara en bidragande orsak till viktraset. Ola Lauritzson, vd på GI viktkoll och GI-boxen, förklarar det så här:

- Koffeinet ökar frisättningen av fettsyror som påskyndar viktnedgången. Det gör också att man får bättre ork och uthållighet vid konditionsträning.

Kaffe jämnar också ut blodsockret som gör att man inte blir lika sugen på att småäta.

Det konstaterar Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet.

- Man kan gå ner i vikt genom att kaffe är beskt och främjar mättnadskänslan och gör så att man tappar aptiten om man inte lägger socker i kaffet, säger hon.

Innehåller antioxidanter

Flera studier visar att kaffe är nyttigt. Förra året slog forskning från Karolinska institutet fast att kaffe minskar risken för stroke, detta kan bero på just att kaffet innehåller antioxidanter, höjer insulinkänsligheten, reglerar blodsockernivåerna och dämpar inflammationer.

Men det går inte att fika sig smal.

Ola Lauritzson påpekar att man helst ska dricka kaffet svart, självklart undvika socker, och kombinera det med träning.

Genom några koppar kaffe om dagen, regelbunden motion och en lågkolhydratskost kan du tappa upp mot fem kilo på en månad, menar Ola Lauritzson.

Aktuellt just nu