1 av 3: Fick beskedet om sitt handikapp som elvaåring
Många brukar skämta med Amanda Brown om att hon saknar luktsinne.
2 av 3: Många brukar skämta med Amanda Brown om att hon saknar luktsinne. Foto: Privat
Amanda Brown kan inte känna om något luktar gott eller äckligt.
3 av 3: Amanda Brown kan inte känna om något luktar gott eller äckligt. Foto: Privat

Amanda, 19, kan inte känna lukt eller smak

Amanda Brown kan inte känna om något luktar gott eller äckligt.

Som elvaåring fick hon reda på varför.

– Killar brukar alltid fråga om jag känner fislukt och att jag är värsta drömtjejen – men nej, troligtvis så känner jag inte av din fis, säger hon.

Som barn funderade Amanda Brown, 19, länge över varför hon aldrig kunde känna någon lukt eller smak. När alla andra pratade om hur något luktade gott eller stank så var det inget hon kunde relatera till.

– Jag kommer ihåg när man var liten och skulle dricka något äckligt och skulle hålla för näsan för att det smaka mindre äckligt. Men det förstod aldrig jag, säger Amanda som bland annat berättat om sitt tillstånd i P5 Stockholm.

Började svettas mycket

Som tioåring kom hon in i puberteten, fick mens och i samband med det började hon svettas en hel del.

– Jag kände inte av svettlukten själv men både min mamma och skolan reagerade. Ett tag fick jag hjälp med att duscha på skolan, som om jag vore ett barn, eftersom jag inte visste var lukten kom ifrån.

Till slut började Amanda skämmas för att hon aldrig kände någon lukt. När hennes föräldrar till slut insåg att något kanske var fel tog de henne till en läkare.

– Hos läkaren fick jag göra dofttester och sedan röntgas. De konstaterade att jag aldrig utvecklat ett luktsinne när jag låg i magen och eftersom det hör ihop med smaksinnet så kan jag inte heller känna några andra smaker än sött, surt, salt och beskt.

Till slut började Amanda skämmas för att hon aldrig kände någon lukt. Foto: Privat.

Apelsinjuice smakar spya

Amanda identifierar därför inte smak efter lukt, utan efter konsistens.

– För mig smakar exempelvis apelsinjuice med fruktkött som spya eftersom det har samma konsistens. Jag saltar också maten väldigt mycket, annars känner jag ingen smak. Jag tycker att det är tråkigt att äta och äter mest för att jag måste.

Även i vardagen innebär hennes dolda handikapp en risk.

– Skulle det börja brinna i lägenheten så märker jag det inte förrän jag ser röken och då kan det vara för sent. Jag testar mitt brandlarm en gång i månaden.

Tröttsamma skämt

Många brukar skämta med Amanda om att hon saknar luktsinne.

– Killar brukar alltid fråga om jag känner fislukt och att jag är värsta drömtjejen – men nej, troligtvis så känner jag inte av din fis. Det är tröttsamt i bland med sådana skämt.

Finns det någon lukt du kan sakna att känna?

– Nej, jag har aldrig fått en luktupplevelse förutom typ när jag kände av ingefära väldigt starkt. Jag vet inte vad det finns att sakna. Men jag kommer aldrig känna lukten av mitt eget barn eller den person jag älskar, det kan jag känna att jag kommer sakna.

LÄS OCKSÅ: Cecilia, 35, har extrem mensvärk: "Kräks och blir helt borta"

Om nedsatt lukt- och smaksinne

 2008 utförde Kärnsjukhuset i Skövde en studie som visade på att 19 procent av befolkningen har nedsatt luktsinne eller saknar luktsinnet helt. Det är nästan 1 av 5 personer.

 – Den vanligaste enskilda orsaken, som vi har funnit, är att man har haft en luftvägsinfektion, alltså en förkylning.

– Man kan också råka ut för en skallskada och tappa luktsinnet efter det, men hos många av patienterna finner man ingen orsak, sa överläkare Annika Brämersson, till Sveriges Radio.

 Vill du läsa mer om nedsatt lukt- och smaksinne kan du göra det på 1177 Vårdguiden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!