FÅR MEDICIN. Makarna Kajsa af Petersens, 72, och Peter af Petersens, 71, har hängt ihop sedan 1961. Men år 2009 fick Kajsa diagnosen alzheimer och bor i dag på ett särskilt boende. "Hon får medicin, men det är symptomlindrande, det finns ingen bromsande medicin, dit har vetenskapen inte kommit ännu" säger Peter af Petersen. Foto: Sara Strandlund
FÅR MEDICIN. Makarna Kajsa af Petersens, 72, och Peter af Petersens, 71, har hängt ihop sedan 1961. Men år 2009 fick Kajsa diagnosen alzheimer och bor i dag på ett särskilt boende. "Hon får medicin, men det är symptomlindrande, det finns ingen bromsande medicin, dit har vetenskapen inte kommit ännu" säger Peter af Petersen. Foto: Sara Strandlund Foto: Sara Strandlund

Alzheimers - kan gå att bromsa med rött vin

Att ett glas rött kan vara bra för hjärtat vet vi redan.

Men nya amerikanska forskningsrön om proteinerna ApoE4 och SirT1 tyder på att rödvin även tycks kunna bromsa alzheimer, skriver TT.

- Det är delvis en ny förklaringsmekanism till rödvinets effekter. Man har ju i epidemiologiska studier visat att rött vin har bättre skydd än vitt, säger Bengt Winblad, professor i geriatrik vid Karolinska institutet i Huddinge.

Rött vin innehåller ett ämne som tycks bromsa uppkomsten av sjukdomen. Detta enligt nya forskningsrön som publiceras i tidskriften Pnas av forskare vid Buck Institute i USA.

Ungefär två av tre av de som drabbas av sjukdomen föds med en särskilt variant av ett protein kallat ApoE4. Hur detta protein hänger samman med sjukdomens utveckling har hittills varit okänt. Nu rapporterar TT om hur forskarna vid Buck Institute i det senaste numret av Pnas beskriver hur detta protein, ApoE4 samverkar med ett annat protein, SirT1 - som i sin tur aktiveras av resveratrol som finns i rödvin.

Forskarna kunde se att ApoE4 minskade nivåerna av SirT1.

Men om SirT1 höjdes så minskade cellernas produktion av två ämnen som är förknippade med sjukdomsprocessen vid Alzheimers sjukdom.

- Den biokemiska mekanism som kopplar ApoE4 till Alzheimers sjukdom har varit något av en svart låda, men tack vare arbete från en rad olika laboratorier, inklusive vårt eget, börjar vi kunna öppna denna låda, säger läkaren Dale Bredesen vid Buck Institute till TT.

Ska man då ta reda på sin ApoEe4-status?

- Det rekommenderar vi inte, det kan ha en negativ effekt i försäkringssammanhang plus att människor går och oroar sig i onödan för att de löper en ökad risk, säger Bengt Winblad, professor i geriatrik vid Karolinska institutet i Huddinge.

"Måttlig konsumtion"

När det gäller vinet vill han lägga in en varning.

- Man har visat i studier att en liten, måttlig konsumtion har en positiv effekt på ett befolkningsunderlag. Men det finns alltid en fara med sådana rekommendationer från läkare. Personer som är beroende stannar inte vid en liten dos, eller så kan människor ha en felaktig genetisk uppsättning och då kanske det inte alls är så bra som man tror, säger han.

Följde forskningen

Peter af Petersens hustru Kajsa af Petersens, 72, från Stockholm, diagnosticerades med alzheimer 2009 och bor i dag på ett särskilt boende.

- Vi har hängt ihop sedan 1961, men vi kan inte prata om våra barn och barnbarn och minnen. Det är tungt, säger han.

I början följde Peter noga all forskning och i början hoppades han att Kajsa skulle hinna få hjälp av de nya resultaten.

- Det är så enormt viktigt att forskningen går vidare, det här måste lösas. Det är en världsomfattande sjukdom som hela tiden ökar och som drabbar så många, säger han

SYMPTOM PÅ ALZHEIMER

NÄRMINNET

Om man har en demenssjukdom är det ofta svårt att komma ihåg det som nyss hänt. Långtidsminnet kan vara helt opåverkat.
NEDSTÄMDHET

Man kan få svårt att tala och känna sig orolig, nedstämd och oföretagsam. Det är vanligt att man därför drar sig tillbaka och undviker kontakt.
SMYGER SIG PÅ

Att man får minnesproblem och har en förändrad tidsuppfattning brukar vara tidiga tecken.
SVÅRT ATT FÖLJA MED

Andra tidiga symtom är att man har svårt att följa med i tv-program eller att förstå sammanhang när man läser tidningen.
Källa: 1177 Vårdguiden.

SÅ GENOMFÖRDES STUDIEN

Ungefär två av tre av de som drabbas av alzheimer föds med en särskilt variant av ett protein kallat ApoE4. Forskarna vid Buck Institute beskriver i det senaste numret av Pnas hur detta protein samverkar med ett annat protein, SirT1 - som i sin tur aktiveras av resveratrol som finns i rödvin.
Forskarna har kunnat se, både i odlade nervceller och mänskliga celler från patienter, att ApoE4 minskade nivåerna av SirT1.
Men om SirT1 i stället höjdes så minskade cellernas produktion av betaamyloid och tau-proteiner - ämnen som är stark förknippade med sjukdomsprocessen vid alzheimer.
Upptäckten gör, enligt TT, att forskarna kan dra slutsatsen att ApoE4 verkar vara inblandat i uppkomsten av Alzheimers sjukdom - eftersom det påverkar SirT1.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!