Foto: Piotr Marcinski

Älskar du vitlök – men hatar andedräkten?

Älskar du vitlök men hatar vitlöksandedräkt?

Nu finns lösningen. Med enkla knep kan du frossa i vitlök och slippa bieffekterna.

Läs forskarnas tips om hur du tar bort all lukt.

Vi känner alla igen den stickande lukten av vitlök. En del bryr sig inte medan andra tycker det är jätteobehagligt.

Doften i sig skapas av komponenter som innehåller svavel, och som när man äter rör sig in i blodet och sedan tar sig ut genom lungor och svettkörtlar. Sulfiderna i vitlök kan inte brytas ner under matsmältningen vilket gör att den i stället kommer ut via andning och svettkörtlar.

Så får du bort lukten

Men nu har forskare vid universitetet i Ohio State hittat det bästa sättet att bli kvitt lukten. Du blir det genom att äta och dricka livsmedel som neutraliserar. Berättar tidningen The Telegraph.

Exempel på livsmedel som gör det är äpple, citronjuice, grönt te och mjölk, allt enligt den nya forskningsrapporten.

Äpplen bland annat innehåller en oxiderande enzym som gör att frukten bli brun när den utsätts för luft. Detta enzym sätter i gång en kemisk reaktion som tar bort de sulfider som finns i vitlök. Polyfenoler, kemikalier som ingår i grönt te, fungerar på ett liknande sätt för att neutralisera föreningen.

Kan neutralisera vitlöksdoft

Forskarna fann också att citronsaft, på grund av dess höga syra, neutraliserar lukten från krossad vitlök. Sura vätskor förstör ett enzym som aktiveras när vitlök krossas och släpper den distinkta lukten. Men även ett litet glas mjölk kan minska vitlöksandedräkten betydligt.

Professor Barringer, från Ohio State universitets matvetenskap- och teknik avdelning, säger till The Telegraph att för att få den bästa effekten bör livsmedlen ätas tillsammans med vitlök.

Studien som har publicerats i Journal of Food Science och involverat försökspersoner som fått äta rå vitlök och som man sedan mätt fyra olika illaluktande komponenter på. Därefter fick de äta olika livsmedel för att neutralisera lukten.

Källa: Telegraph.com.uk