7 ÅR. Mio på Korfu år 2000, då var han en hon och hette Alma.
FÖDDES I BORÅS. Mio växte upp i byn Sjöbonäs utanför Borås. I dag bor  han i ett kollektiv i Stockholm. Mio kände redan under tidiga tonåren  att det var något som inte stämde. Först i gymnasiet, förstod hon. Hon  var en tjej i en killes kropp. Uppvaknandet blev en befrielse.
Skolbalen. Då var det fest på högstadiet och Mio som fortfarande hette Alma hade klätt sig i kostym, vit skjorta och fluga och kom tillsammans med kompisen Kim Bertilsson.
GILLAR FÄRGER. Mio, som är från Borås, bor i ett kollektiv i Stockholm. Hela garderoben är fylld med färgglada kläder, köpta i second handbutiker. Under kläderna har Mio ofta en tajt baddräkt, allt för att dölja brösten som ännu inte är bortopererade.
Mio Schörling med katt.
Kjol eller klänning är fortfarande två av Mios favoritplagg. Bekvämt och snyggt, tycker han. Här på en bild från tonåren.
1 AV 6
7 ÅR. Mio på Korfu år 2000, då var han en hon och hette Alma.
2 AV 6
FÖDDES I BORÅS. Mio växte upp i byn Sjöbonäs utanför Borås. I dag bor han i ett kollektiv i Stockholm. Mio kände redan under tidiga tonåren att det var något som inte stämde. Först i gymnasiet, förstod hon. Hon var en tjej i en killes kropp. Uppvaknandet blev en befrielse.
Foto: Anna Rut Fridholm
3 AV 6
Skolbalen. Då var det fest på högstadiet och Mio som fortfarande hette Alma hade klätt sig i kostym, vit skjorta och fluga och kom tillsammans med kompisen Kim Bertilsson.
4 AV 6
GILLAR FÄRGER. Mio, som är från Borås, bor i ett kollektiv i Stockholm. Hela garderoben är fylld med färgglada kläder, köpta i second handbutiker. Under kläderna har Mio ofta en tajt baddräkt, allt för att dölja brösten som ännu inte är bortopererade.
Foto: Anna Rut Fridholm
5 AV 6
Mio Schörling med katt.
6 AV 6
Kjol eller klänning är fortfarande två av Mios favoritplagg. Bekvämt och snyggt, tycker han. Här på en bild från tonåren.
Foto: Privat

Alma, 21, har bestämt sig – nu blir hon man

Han föddes som Alma. Men något kändes fel. Så i dag heter han Mio.

- När jag står naken framför spegeln och ser mina bröst är det något som inte stämmer med vem jag egentligen är, säger han.

Nu ser Mio, 21, fram mot att få skägg och ett adamsäpple.

Mio Schörling, 21, är mitt inne i en stor förvandling. Hon ska bli han.

- Jag förstår att folk kan se det så, säger han. Men för mig är det inte på det sättet. Jag har varit en kille länge, det är bara det att kroppen inte hängt med.

Namnbytet var bara ett första litet steg mot könskorrigeringen. Men det betydde en hel del.

- Mina kompisar ser mig som en man nu. Och till och med mamma kallar mig för Mio.

- Det känns jättebra.

Sedan flera år är Mio en man i en kvinnas kropp. Förvandlingen började redan i tonåren, när han gick i högstadiet.

Då var Mio en tjej bland andra tjejer.

- Men jag sökte mig mycket till killar, höll på med det de gjorde som att åka skateboard och så. Dessutom tvingade jag mig att lyssna på deras hemska musik, bara för att få vara där.

Mio föddes som Alma Anna-Dorit i den lilla byn Sjöbonäs utanför Borås. Alma hade en sju år äldre bror och växte främst upp med sin mamma.

 

De första sex åren gick hon i en liten skola och minns att hon gillade svenska och musik bäst. Och det där med musiken sitter kvar än i dag, när vi hälsar på spelar han ett par låtar för oss, på ett ganska ostämt piano.

Till högstadiet började Alma på Viskaforsskolan utanför Borås.

- Det var då jag började känna att jag helst ville vara med killarna. Och att jag alltmer kände mig som en kille. Klädde mig också mycket neutralt, men ibland hade jag klänning. Jag gillar fortfarande klänning, det är ett av de mest bekväma och snygga plaggen som finns.

- Men på den där tiden tänkte jag ändå aldrig på att jag var transsexuell, jag visste nog inte ens vad det var.

Åren i högstadiet var en jobbig tid för Alma, som det är för många.

- Jag mådde väldigt dåligt i perioder, säger Mio och tecknen ser man fortfarande på hans armar, ärren efter skärsåren.

- Det är mycket som händer med en de där åren, man får mens, man ska spela så cool och så blir man mer och mer kvinna.

Och det var väl kanske det som ställde till det extra mycket för Alma.

Hon gick hos psykologer, men berättade aldrig om det där med tankarna på att hon innerst inne kände sig som en kille.

- Jag borde naturligtvis ha sagt något redan då, men det är mycket man borde ha gjort.

När Alma gick i sjuan blev hon kär i en tjej som gick i nian.

- Men ingen av oss vågade säga något, ta första steget. Så det rann ut i sanden. Men i dag är vi kompisar.

- Faktum är att jag aldrig haft ett fast förhållande, säger Mio. Men jag är ju kär då och då, senast det hände var det i en person som definierar sig som hen.

 

Högstadietiden avslutades med att Alma stod längst fram i sporthallen, inför alla klasskamrater, föräldrar och lärare, klädd i sommarklänning, och sjöng solo. Låten var "En midsommarnattsdröm" som skrivits av favoriten Håkan Hellström.

Det var en skolavslutning att minnas.

Det var först i gymnasiet, där Alma läste estetik och musik, som vändningen kom. Hon hörde några kompisar snacka om transsexualitet och att det handlade om att vara född i fel kropp.

- Jag började googla på det och plötsligt stod allt klart, det var bara som en jättestor lättnad, jag förstod vad det var som funnits i mig hela tiden, och jag som trott att jag var helt ensam i hela världen med det här.

Det blev sommar och Alma hade berättat om sitt uppvaknande för sina kompisar. De hade inga problem med det.

- Faktum är att de sa att de förstått det hela tiden.

Men mamma skulle ju få veta också.

- Jag skickade först ett sms, sedan ringde jag. Jag tyckte nog hon var förstående.

Den 16 oktober 2011 bytte Alma namn till Mio Ludvig. Och även om det var en formalitet, eftersom vem som helst numera kan byta namn till nästan vad som helst, så var det en viktig dag för Mio.

- Det var första steget.

 

Nästa var att börja utredningen om könskorrigering. Mio började i Alingsås, som är en av utredningsorterna i landet (de övriga finns i Lund, Stockholm, Umeå, Linköping och Uppsala).

- Det gick trögt och till slut bestämde jag mig för att flytta till Stockholm och fortsätta utredningen där. Nu hoppas jag allt är klart under våren, att jag får min diagnos om att jag är sjuk, vilket kanske låter konstigt, men att vara transsexuell betraktas fortfarande som en psykisk sjukdom.

Det innebär också att den fortsatta behandlingen kan ske inom den offentliga sjukvården. Och för Mio betyder det att han kommer att få en hormonbehandling med testosteron med injektioner var fjärde månad.

- Den behandlingen är sedan livslång, men ganska snart ska man kunna se effekten. Jag hoppas bli av med lite av min stora rumpa, rösten ska förändras och bli mörkare, jag får skäggväxt och så det jag verkligen hoppas på: att jag ska få ett adamsäpple. Det är det bland det sexigaste jag vet.

Han hoppas att så småningom kunna prova sig fram med olika typer av mustasch och helskägg. Och så är det en annan sak, som kräver operation.

- Det är att ta bort brösten. Jag önskar att mina hade varit mindre, ju större bröst ju större operation.

I dag gör Mio vad han kan för att dölja brösten.

- Jag använder ofta baddräkt under kläderna, tycker det är bekvämt och mycket bättre än de där lindorna som finns.

Hon säger också att hon hört att sexdriften ökar i samband med att hon får manligt hormon.

- Men det är väl inget problem, det är ju bara att ligga mer, säger Mio och skrattar åt vad han just sagt.

 

Ett sista steg i en könskorrigering är om man väljer att operera underlivet. Men där är Mio tveksam.

- Det finns inga bra metoder ännu, säger han bestämt. Och det är inte det viktigaste, för mig har det faktiskt ingen betydelse vad jag har mellan benen. Men jag vill i alla fall inte ha ett stympat kön.

Mio tror inte att det ska bli något problem i framtiden, när han exempelvis besöker en simhall.

- Jag har ju hela livet duschat med tjejer, bytt om i damernas omklädningsrum.

- Och så måste jag säga att jag faktiskt är glad att jag är född som kvinna och tacksam för att jag varit tjej i ungdomsåren. Mentaliteten bland killar är så hård då, hos tjejerna är det lugnt och skönt i omklädningsrummet.

Men till vilket omklädningsrum går du när operationen är klar och du har fått skägg?

- Då blir det definitivt till den manliga avdelningen och jag tror inte det kommer att vara något problem.

Mio bor i dag i ett fyrarums lägenhetskollektiv i Stockholm, men är på väg att flytta. Han vet inte riktigt var han ska hamna, men det spelar heller ingen större roll.

- Det ordnar sig alltid, säger han och skrattar.

Mio har sitt rum med en säng, ett vackert skrivbord, en bokhylla och på väggarna hänger bilder, bland annat på Håkan Hellström.

- Jag har varit på 16 konserter med honom. Men min mamma är ännu värre.

 

Han fotograferar mycket och hade en utställning på Borås konstmuseum förra våren. Kanske blir det foto han satsar på i framtiden, men han ser också lärare eller psykolog som möjliga yrken. I hans garderob hänger massor av kläder, nästan alla väldigt färgglada och köpta i second handbutiker.

- Jag må vara kille, men det är inte precis så att jag handlar mina kläder på Dressman. Det är inte sådana saker det handlar om. Det är i första hand hur jag känner mig, innerst inne.

 

Fotnot: I texten står det ibland hon och ibland han, liksom blandat Alma eller Mio. Det kan upplevas som lite rörigt, men det beror förstås på vilken tid vi befinner oss i. Namnbytet skedde 2011. Hur som helst är det hela tiden samma person det handlar om.

INFO

KLASSAS SOM "PSYKISK SJUKDOM"

Transsexualism klassas som en psykisk sjukdom enligt WHO:s klassifikationssystem ICD 10. (Fram till 1979 betraktades även homosexualitet som en sjukdom.)

Det finns i dag inga objektiva kriterier för att kunna diagnostisera transsexualism och könsidentitetsstörningar. Diagnosen bygger på de uppgifter som patienten lämnar och på utredarens bedömning under utredningen.

Att transsexualism och andra könsidentitetsstörningar klassas som en psykisk sjukdom har kraftigt ifrågasatts av patient- och intresseorganisationer.

-

"TRANSSEXUALISM"

"Transsexualism" är en psykiatrisk diagnos som ställs i samråd mellan patient och team och för att få diagnosen måste man vilja ha den. Därefter skickas remisser till hormonläkare, röstträning och plastikkirurg.

"Könsbyte" eller könskorrigering kallas den medicinska och juridiska process som transsexuella går igenom för att ändra sitt kön. Könskorrigering innebär att en person ändrar sin kropp med hjälp av operationer, hormoner och röstträning.

Ordet "könsbyte" kan ibland vara missvisande eftersom en transsexuell person inte byter kön utan korrigerar kroppen och sitt juridiska kön till att stämma bättre överens med hur man känner sig.

Under åren 1992-2009 har socialstyrelsen fått 540 ansökningar om ändrad könstillhörighet och tillstånd om ingrepp i könsorganen.

Läs mer på:

transformering.se

transsexualism.se

Mio Schörling

Ålder: 21.

Gör: Jobbar inom vårdsektorn.

Bor: Lägenhetskollektiv i Spånga, Stockholm.

Familj: Singel.

Övrigt: På väg i en könskorrigering, från kvinna till man.