Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 21 aug 2006 08:16

Uppdaterad 21 aug 2006 08:26

Alltfler svenska psykpatienter behandlas med elchocker

Alltfler svenska psykpatienter får elchocker.
På fem år har antalet behandlingar mer än fördubblats.
- Tyvärr finns många tyckare, snyftare och politiker som har synpunkter och vill få det här till övergrepp, Sten Levander, professor i psykiatri, till Svenska dagbladet.
Elchocker förknippas ofta med sinnessjukhus på 30-talet och skrikande patienter som spänns fast med läderremmar. Men den bilden stämmer inte. En undersökning som Sveriges radio-programmet Front har gjort visar att elchocksmetoden är mer accepterad - och vanligare än någonsin. År 2000 gjordes cirka 18 000 ECT-behandlingar i Sverige. Fem år senare hade siffran stigit till 40 000. - Man kan jämföra det med att trycka på "reset-knappen" på en dator för att göra en omstart, säger Sten Levander, professor i psykiatri, till Svenska dagbladet.

Djupt deprimerade

Elbehandling eller ECT, en förkortning för Electro Convulsive Therapy, används till patienter som är djupt deprimerande, psykotiska eller har onormala humörssvängningar. Patienten får elchocker i cirka 10 sekunder och vaknar några minuter efter att kramperna upphört. Det är vanligt med minneförluster i några dagar, till exempel att man inte kommer ihåg sitt namn. Många läkare vittnar om svårt sjuka patienter som blir radikalt friskare efter behandlingen.

Kritiseras

Men elchocksmetoden kritiseras fortfarande. Åsa Pehrson, 24, behandlades med ECT för sitt självdestruktiva beteende. Hon berättar för Svenska dagbladet om den obehagliga upplevelsen som elstötarna i hjärnan gav henne. - Som destruktiv tjej tyckte jag att det lät kanon. Hade läkaren föreslagit att de skulle slå en slägga i huvudet på mig hade jag tackat ja till det också. - Efter sju eller åtta gånger slutade vi. Jag föredrog att må dåligt och veta vem jag var framför att gå omkring i en dimma utan att känna igen mig själv.

Skeptisk

Även Kjell Broström, vård- och socialpolitisk sekreterare i Riksförbundet för social och mental hälsa, är skeptisk. - En del tycker att det har varit fantastiskt medan andra berättar om obehagliga minnesluckor. Dessutom kan man diskutera om det är god läkaretik att använda en metod som har så kort varaktighet, säger han till tidningen.