Transfetter som inte är härdade är helt okej.
Transfetter som inte är härdade är helt okej. Foto: OLLE SPORRONG

Allt transfett är inte farligt

Ny studie från Chalmers visar att det är fel att skylla på transfetter hela tiden, den visar att det också finns naturliga transfetter som har positiva hälsoeffekter. Grundproblemet är inte transfettet i sig utan själva härdningen av flytande fett, som bildar en stearinliknande massa som är skadlig för kroppen.

Transfetter är den nya grejen på allas läppar och har så varit under några år. Nu har ytterligare en studie om transfetter framförts av Göran Petersson, professor i kemisk miljövetenskap på Chalmers i Göteborg. I den försöker han bringa klarhet i nyttiga och onyttiga transfetter.


När vi talar om skadliga transfetter är det ofta de industriellt framställda oljorna vi menar. Men transfetter finns också i mjölkprodukter och är då en antioxidiant med hälsosamma effekter som skydd mot cancer och andra sjukdomar.Nyttigt transfett

Varför härdat fett är hälsosamt i mjölk är för att idisslare som kor, lever i symbios med magbakterier som hjälper dem att tillgodogöra sig näringsämnen från gräs.  De blir på så sätt även nyttiga för andra däggdjur som människan. Det är därför viktigt att skilja på mjölkfettets naturliga transfett/härdat fett, från det processade härdade fettets transfetter. Båda två är transfetter, men det ena är farligt för vår hälsa och det andra är nyttigt.


En rad hälsosamma effekter tillskrivs något som kallas för CLA, det anses skydda mot många olika former av cancer bland annat, och är en av ingredienserna i mat som säljs som hälsolivsmedel.Ekologi är nyttigt

Mjölkprodukter har mycket CLA. Ekomjölk har visat sig ha högre halter av det nyttiga fettet CLA än vanlig mjölk. Vilket visar på extra hälsosamma effekter av att använda ekologiska varianter av mjölk, smör, Bregott och ost.


Pettersson drar slutsatsen att ekologiskt mjölkfett är den naturligaste, säkraste och mest prisvärda källan till CLA istället för hälsopreparat och livsmedel med tillsatt CLA.


Härdning av fett är den industriella process som medför bildning av transfetter. Man behandlar fettet med vätgas och bildar på så sätt onaturliga positioner i fettkedjan. Det processade fettet renas också ordentligt vilket gör att det blir fråntaget sin antioxiderande effekt.Stearinsyra som mat

Härdningen tar bort omega-3 vilket är själva syftet för att på så sätt få lång hållbarhet, då omega-3 härsknar fort. Omega-3 som annars är en bra olja som vi behöver och som skyddar, finns alltså inte längre i de processade fetterna.


Att härdat fett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar har man länge vetat och anledningen kan vara att härdningen tar bort fiskfettsyror, på vegetabiliska oljor tar den bort a-linolensyra, alla dessa ämnen anses motverka hjärt- kärlsjukdomar.


Ett fullhärdat fett bildar stearinsyra utan nyttiga ämnen, och vem vill äta det?Omstring

En ny kemisk process har nu dykt upp på marknaden som kallas omstring. Den framställer matfett utan transfettsyror. Trots att livsmedlet inte innehåller transfetter är det skadligt då även fett som varit med om omstring påverkar cellerna i vår kropp på ett negativt sätt. Göran Pettersson anser därför att det är viktigt att livsmedel märks inte bara med transfetter utan även med omestrat fett. Han tycker att tillverkar bör ange att varken härdat eller omestrat fett ingår i deras produkter. Bara märkning blir oftast missvisande då det finns sätt att dölja det onyttiga fettet under andra namn som tex. vegetabiliskt fett. 

FAKTA

Choklad, kakor, halvfabrikat och bröd är de största källorna till farliga fetter.

Se upp med ord som vegetabiliskt fett på innehållsdeklarationen, det kan vara ett sätt att dölja skadliga fetter som transfett och omestrat fett. Välj produkter som specificerar fetterna och skriver ut rapsolja osv.

Sverige har inget förbud mot transfetter som flera andra länder.

Varor som ofta innehåller onyttiga fetter:
* Färdiga bakverk
* Kex
* Halvfabrikatsmat
* Chips
* Popcorn
* Tacoskal
* Godis
* Glass

Källa: GI Viktkoll

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!