Allt fler svenskar väljer att göra skönhetsingrepp.
Allt fler svenskar väljer att göra skönhetsingrepp. Foto: Thinkstock

Allt fler öppna för skönhetsingrepp

STOCKHOLM. Nästan var femte kvinna kan tänka sig att göra ett skönhetsingrepp, en ökning med nära 40 procent på två år.

 Störst är intresset bland kvinnor i gruppen 15-20 år. Där kan så många som var tredje tänka sig att förbättra utseendet genom en plastikoperation, enligt SVT:s nyhetsprogram Rapport.

Siffrorna bygger på uppgifter som Sifo fått fram genom att intervjua 1 000 personer inför SVT-programmet Skönhetsbubblan.

"Explosion"

Rapport uppger också att antalet svenskar som väljer att skönhetsoperera sig ökar.
– Den riktigt stora förändringen är de så kallade light-ingreppen botox och filler. De kirurgiska ingreppen har också ökat men den icke kirurgiska delen har formligen exploderat, säger Expressens medicinreporter Anna Bäsén, som även skrivit en bok om skönhetsingrepp, till Rapport.
Hon säger att unga människor alltid "nojat om sitt utseende".
– Skillnaden är att nu finns alla de här möjligheterna att göra något åt det, säger Bäsén.

"Välja karaktärsdrag"

Filosofiprofessorn Torbjörn Tännsjö är inte förvånad över att fler och fler är öppna för skönhetsingrepp. Han tror också att trenden med en ökning kommer att fortsätta.
– Men utseendet är bara en liten del av det vi kommer att kunna välja. Vi kommer att kunna välja karaktärsdrag och egenskaper av olika slag. Jag tror att vi kommer att vilja bli mer begåvade, mer vackra att se på och vi kommer att ha våra egna ideal för hur vi ska vara och valfriheten kommer att öka – även när det gäller kön och könsspecifika egenskaper. Jag tror att vi mer och mer kommer att bli herrar över våra egenskaper.
TT: Vi befinner oss nu alltså bara i början av en utveckling mot större valfrihet?
– Ja, det tror jag, väldigt tidigt i början, säger Tännsjö.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande