Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Mellanbarn. Carolina Klüft.
Mellanbarn. Carolina Klüft.
Mellanbarn. Carolina Klüft.
Mellanbarn. Carolina Klüft. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Äldst, mellan, yngst eller enda barnet?

Är du mellanbarn? Yngst eller äldst i syskonskaran? Ensambarn? Det kan säga mycket om dig och dina karaktärsdrag.

Else-Marie Lundin

Äldstabarn – alla amerikanska presidenter

Är du storasyster med småbröder? Då är du en lysande ledare och chef eftersom du är van vid att leda pojkar sedan barnsben och har tappat respekten för män.

Alla USA:s presidenter har varit äldstabarn. Man brukar säga att äldre syskon har den intellektuella och bokliga bildningen medan småsyskon ofta är streetsmarta.
Du är resultatinriktad och pådrivande och har blivit älskad för dina prestationer. Därför fortsätter du att prestera även när du kommer ut i yrkeslivet. Självförtroendet brukar vara starkt, men eftersom det är kopplat till prestationer så är det inte alltid som självkänslan hänger med.
Hur du utvecklas som äldstabarn beror också på vilket kön syskonen har. Kör du om en man som tutar och ger dig fingret så är han säkert en storebror med småbröder.
Äldstabarnens plikttrogenhet kan förklara varför de löper större risk för hjärtinfarkt och hjärt-kärlsjukdomar.

Bästa egenskaper: 

Du har en medfödd ledarskapsutbildning. Storasyster blir en duglig chef som är lika duktig på att hantera män som kvinnor. Storebror till systrar klarar av att chefa över kvinnor eftersom han lärt sig konsten att kommunicera med dem.
Sämsta egenskaper: Dominant och kontrollerande. Dålig förlorare som kan bli aggressiv vid rangkonflikt. Jasägare som identifierar sig med föräldrar och auktoriteter.

Här trivs du inte:

Om du inte får ta det ansvar som du uppfostrats till. I sammanhang där någon jämnårig eller underordnad kör över dig och du riskerar att tappa ansiktet. 

Partner: 

Storasyster bör gifta sig med en man som är lillebror och storebror med en kvinna som är lillasyster. Annars kan det bli strid om rangordningen.

Yrke:

Vd, ledare inom företag eller politik.

Typiska äldstabarn: 

Mona Sahlin, Carl Bildt, Jan Eliasson. Fredrik Reinfeldt, Hillary Clinton, Gro Harlem Brundtland och Margaret Thatcher.

Mellanbarn – fredlig lagspelare

Man brukar säga att mellanflickan blir en god och förstående hustru. Mellanpojken med två systrar, som prins Carl Philip, är drömpartnern, en man som är duktig på att tolka kvinnors språk och signaler.
Är du mellanbarn har du lätt för att anpassa dig. Du har varit klämd i mitten och varken varit stor och duktig eller liten och gullig.
Eftersom du har lärt dig att inte ställa till besvär utan hellre foga dig så har du också utvecklat stor flexibilitet och kan anpassa dig till de mest skiftande situationer.
Men det kan också ha varit svårt att byta roll, från att vara minst till att bli mellanbarn när ett nytt syskon föds. Mellanflickor är överrepresenterade bland kvinnliga alkoholister och hon kan få depressiva drag om hon inte hittar sin egen nisch i syskonskaran där hon blir bekräftad.

Bästa sidor:

Du är en fredlig lagspelare som trivs bra i mitten. Mellanbarn har lärt sig att både ge och ta order och har fått psykologiska muskler för livet. Duktiga på att kompromissa och medla. Flexibla, tål förändringar bra och lyssnar gärna på andra.
Sämsta sidor: Tar inte ställning, blir alldeles för lagom och har inga bestämda åsikter. Smiter undan vissa uppgifter och hänger med kompisar och kollegor i stället. Kan dra sig in i sin drömvärld eller kämpa extra hårt för att utmärka sig. 

Här trivs du inte:
I konservativa, tråkiga yrken och miljöer. Där du känner dig ensam och inte hittar din identitet.

Partner:

Eftersom du är flexibel och har erfarenhet av både äldre och yngre syskon så kan du passa ihop med nästan vem som helst.

Yrke:

Diplomat, jurist, socialarbetare, medlare eller förhandlare. Mellanbarnet är också vanlig i fackliga sammanhang.

Alla är de mellanbarn:  Ingmar Bergman. Prins Carl Philip. Martin Luther King, Maud Olofsson, Carolina Klüft.

Yngsta Barn – slipper pressen

Som yngsta barn har du fått vara dig själv och inte haft samma press och förväntningar på dig som äldre syskon. Eftersom du har blivit älskad som du är har du ofta fått en trygg självkänsla.
Du är också den störste individualisten som aldrig behövt ta ansvar för någon och du lyder inte auktoriteter. Minstingen är den äventyrlige, den som gör tvärtom och bryter mönster. Det är du som klättrar i berg, hoppar fallskärm och utforskar okända stigar. I ett tv-program som ”Idol” är till exempel småsyskon överrepresenterade.
Om lillasyster har en storasyster kan det bli tävling om vem som är kvinnligast och där vinner lillasyster. Lillasyster med två äldre systrar brukar bli den kvinnligaste av alla kvinnor. Lillasyster med bröder kan bli tuff pojkflicka som proffsboxaren Åsa Sandell. Lillebror med äldre bröder blir ofta rebelliska, typ Magnus Uggla medan lillebror med äldre systrar är den mjukaste manstypen.

Bästa sidor:

Din humor och charm gör dig populär i sällskapslivet. Du är lättsam, rolig, kreativ och äventyrlig. Att vara yngst har gett dig inställningen att allting ordnar sig. Du har också lärt dig att bli sedd genom att vara social och samarbetsvillig. I syskonskaran är du den som är mest modern, radikal och streetsmart.
Sämsta sidor: Du kan bli alltför våghalsigt riskbenägen och en rebellisk revoltör. Ibland har du lätt för att ge upp eftersom du ändå aldrig hinner i kapp de äldre syskonen. Vissa yngstabarn förvandlas då till drömmare och livsnjutare som inte anstränger sig i onödan.

Här trivs du inte:

Där du inte får den adrenalinkick och rörelsefrihet du behöver. Till exempel i konservativa miljöer med en massa måsten.

Partner:

Är du lillasyster som har en storebror så passar du bra tillsammans med en storebror som har en lillasyster. Då får han fortsätta att bestämma och du blir omhändertagen.

Yrke:

Entreprenörer, nyskapare, konstnärer. Jobbar gärna med nya och spännande projekt.

Yngstabarnen:

Åsa Sandell, Magnus Uggla, Jan Stenbeck, Bill Gates.

Ensambarn – föräldrarnas hopp

Endabarn är föräldrarnas enda hopp. Det kan kännas tungt ibland men ett endabarn är plikttroget och gör vad som förväntas. Ofta följer de prestationsinriktade endabarnen i föräldrarnas fotspår.

 Eftersom det är prestationerna som räknas är självförtroendet oftast gott medan självkänslan kan vara lite svajig.
Som enda barn är du ofta väl påläst och har boklig bildning i likhet med äldstabarnen. Som liten var du säkert ganska lillgammal, kanske också bortskämd.
Eftersom du inte hade några syskon att skylla på när fina vasen gick sönder så har du lärt dig att stå rak och ta ditt ansvar när det stormar. Att vara syskonlös har också gjort dig lite enstörig. Du är mer en iakttagare än deltagare. Jobbar inte gärna i grupp och tävlar hellre mot dig själv än i lag.

Bästa egenskaper:

Ansvarsfull, pålitlig, välorganiserad, flitig, duktig och ambitiös. Vältalig och tidigt socialt mogen. En majoritet av Nobelpristagarna är ensambarn.

Sämsta egenskaper:

Du kan ha svårt för att försvara dig, ge igen och hantera ilska eller konflikter eftersom du aldrig lärt dig samspelet med syskon. Endabarn kan också ha svårt att dela med sig och blir en aning självupptagna och osociala.

Här trivs du inte:

I gänget, när det blir för kvävande och påträngande. Du har ett behov av att få vara ensam och vill ha utrymme och avskildhet eftersom du är van vid det. Reser hellre själv än på gruppresor.

Partner:

Endabarn gifter sig ofta med endabarn och får bara ett barn. De skiljer sig också dubbelt så ofta som genomsnittet.

Yrke:

Blir ofta framgångsrika i det yrke det väljer. Passar i ledande positioner men frihetslängtan och en viss äventyrlighet gör att många är egna företagare, frilansare, författare, journalister eller artister.

Funktionellt endabarn. 

Om du har mer än sex år till närmaste syskon. Fungerar som endabarn. 

Kända funktionella endabarn: 

Barack Obama, Per Gessle.