Agnes Wolds utspel: Stoppa Pommac

1 av 4: Professorns ryter till i debatten om snus som inkörsport till tobak

<p>Agnes Wold är läkare och professor i klinisk bakteriologi.</p>

Foto: Sigge Klemetz

2 av 4: <p>Agnes Wold är läkare och professor i klinisk bakteriologi.</p>

<p>Agnes Wolds inlägg om Pommac på Twitter.</p>

3 av 4: <p>Agnes Wolds inlägg om Pommac på Twitter.</p>

<p>Professorn menar att Pommacflaskorna ser ut som champagneflaskor och för tankarna till alkohol.</p>

Foto: Per Wissing

4 av 4: <p>Professorn menar att Pommacflaskorna ser ut som champagneflaskor och för tankarna till alkohol.</p>

Förbjud Pommac!

I ett ironiskt inlägg i debatten om tobak skriver läkaren och professorn Agnes Wold att den populära läsken bör stoppas – på grund av flaskans utseende.

– Det blir bara folkhälsomoralism, säger hon.

Andra har också läst

"Den här vill jag förbjuda! Vänligen tillsätt en utredning", står det i tweeten intill en bild av en grön flaska Pommac.

Det är Agnes Wold, docent, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, som lagt upp bilden som snabbt blev en succé på Twitter.

Men utspelet om att förbjuda den populära läsken, som kommer i buteljer som påminner om champagneflaskor, ska inte tas på allvar. I stället handlar det om ett kolsyrat inlägg i debatten om snus som inkörsport.

– Snus och e-cigaretter skulle dra tanken till övrig tobak och rökning enligt utredningens synsätt. Med samma logik kan ju alkoholfritt som säljs i alkoholliknande flaskor dra tanken till alkohol. Det är den här idiotiska signalpolitiken, säger Agnes Wold som gjort både "Sommar i P1" respektive "Vinter i P1".

 

LÄS MER: Förslaget: Förbjud exponering av snus

 

Agnes Wold: "Folkhälsomoralism"

Hon förtydligar:

– Det bör inte tillsättas en utredning. Jag vill inte förbjuda Pommac, nej.

Agnes Wold menar att en produkt, för att den ska förbjudas eller bekämpas, måste vara ordentligt och dokumenterat farlig. I den kategorin faller varken snus eller e-cigaretter in, säger hon.

– Det som är extremt farligt är att röka och dricka så mycket att man blir alkoholmissbrukare, det ökar din risk att dö. För övrigt är det inget vi känner till som är farligt av den digniteten, då ska man bara låta bli det, tycker jag. Annars blir det bara folkhälsomoralism, och sådant har vi sett alldeles tillräckligt av.

Att just Pommac blev exemplet är självklart, säger Agnes Wold. Flaskans champagneutseende lockar till alkohol lika lite som e-cigaretter eller snus lockar till tobaksrökning, säger hon.

 

LÄS MER: Agnes Wold: "Jag är en oneliner-människa"

 

"Missbrukade Pommac"

– Om vi inte ska få sälja snus öppet, för att det lockar till rökning, borde man inte få sälja alkoholfritt vin i vinflaskor, eller Pommac i magnumbuteljer som ser ut som champagneflaskor och så vidare. De lånar sin form och för tanken till drickandet av alkohol, säger Agnes Wold.

Bland följarna på Twitter gör det ironiska inlägget succé.

"Exakt, förbjud även längdåkning. Inkörsporten till den betydligt farligare utförsåkningen", skriver en följare.

En annan skriver:

"Vet en skolvaktmästare som missbrukade Pommac med ursäkten att han bara sköljde ned dagsransonen 5 wienerbröd/dag med den drycken."

 

LÄS MER: Agnes Wold avlivar sex myter om din hälsa

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här