AC i bilen kan ligga bakom din allergi<br />

Full fart på luftkonditioneringen svalkar många bilförare i högsommarvärmen. Men svalkan blir lätt en allergibov om det slarvats med rengöringen.

Andra har också läst

– Jag har haft patienter där det varit ruskigt svårt att förstå varifrån de får sina besvär. Sedan visar det sig att de har en AC i bilen som är genomsatt av allergiframkallande ämnen, säger Alf Tunsäter, överläkare på Skånes universitetssjukhus.

Pollen, pälsdjur, kvalster och mögel är några av de saker som kan ställa till det för allergiker. Utrymmen med bra ventilation är viktigt för att minska symptomen, men slarv med att rengöra anläggningarna riskerar i stället att förvärra problematiken.

– Om det man är allergisk mot sprids ut av en fläkt så löper man större risk att få symptom.

 

Ögon och näsor som rinner är vanliga problem, men många allergiker drabbas även av trötthet och koncentrationssvårigheter. Detta märks inte bara i bilar och hus utan även i skolor med dåliga ventilationssystem, förklarar Leif Bjermer, professor i lungmedicin vid Lunds universitet. Att rengöra och byta filter är A och O för att förhindra besvär, menar han.

– Om du har en bil eller ett hus med ventilationsfilter så är det rekommenderat att rengöra gärna två gånger om året och skifta filter en gång per år, säger han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här