Bli ännu vackrare - med jäst och yoghurt!
Bli ännu vackrare - med jäst och yoghurt! Foto: Anna Omelchenko

9 smarta huskurer som verkligen fungerar

Varför gå till apoteket när du kan fixa snuvan, den dåliga andedräkten eller skärsåret på egen hand?

Med hjälp av billiga ingredienser som smör, salt och andra kryddor.

Med inspiration från Hemmets journal listar vi nio effektiva huskurer, som rekommenderas av örtterapeuterna Marie-Louise Eklöf och Lisen Sundgren.

Läs och bli ett proffs på självvård.

1. Få bättre sömn

En banan före sänggåendet är en bra vana om du behöver hjälpa sömnen på traven. Den gula och söta frukten är nämligen rik på mineralerna kalium och magnesium, som motverkar stress och verkar muskelavslappnande. Även äpple och apelsin sägs göra det lättare att sova gott, eftersom de innehåller den lugnande aminosyran tryptofan.

2. Få lena händer

Ta lite olja och socker i handflatorna och gnugga någon minut. Efter sköljning kommer händerna att kännas mjuka och smidiga, skriver Hemmets journal.

3. Fixa fina fötter

Feta fotkrämer i all ära, men vanligt fett fungerar lika bra för att göra fötterna babylena. Smörj fossingarna med osaltat smör precis före läggdags och sov med ett par ullstrumpor på, lyder rekommendationen.

4. Läk skärsår

Kanske inte vad man brukar eftersträva – men här SKA du strö salt i såret. En nypa innan man sätter på plåster hämmar bakterier och snabbar på läkningen. Och studier har visat att även socker är bra för läkningsprocessen, både när det gäller stora operationssår och mindre varianter.

5. Få bort dålig andedräkt

Det låter kanske inte så härligt, men genom att tugga på frön från kummin, nejlika, fänkål eller anis kan du faktiskt bli av med odör från munnen, skriver Marie-Louise Eklöf i boken "Gröna apoteket".

6. Kurera snuva

Riv pepparrot och använd som pålägg på smörgåsen, till exempel ett knäckebröd. Den knöliga örten är rik på C-vitamin och stärker immunförsvaret.

7. Bota halsont

Vanligt svart eller grönt te med honung kan kännas skönt mot strupen, men ännu bättre effekt får du om du gör en egen rivigare variant. Rör ner ett kryddmått timjan, ett kryddmått kajennpeppar, ett kryddmått kamomill och ett kryddmått rölleka i kokande varmt vatten. Drick!

LÄS OCKSÅ: Ont i halsen? 6 bra huskurer för att lindra halsont

8. Bli pigg

Bandningen riven ingefära och pressad citron rekommenderas ofta i förkylningstider, tack vare vitaminer, mineraler och andra ämnen som stärker immunförsvaret. Lägg till lite gurkmeja så får du ännu mer energi. Den gula örten verkar antiinflammatoriskt och sägs motverka bland annat stress och depression.

9. Fräscha upp glåmig hy

Dålig hy är ett gissel, men det behövs inte alltid dyra krämer för att råda bot på glåmighet och fnasighet. Yoghurt är till exempel toppen för hyn. Den innehåller mjölksyra, som fungerar peelande, återfuktande och lugnande. Blanda en rinnig variant med lite jäst och smörj in ansiktet. Låt sitta tills masken spricker och skölj sedan, skriver Hemmets journal.