Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

9 skäl att skiljas – eller börja kämpa!

När ska man skiljas och när är det värt att kämpa vidare? Och hur ska man tänka när man ha barn?

Här ger psykologen Maria Farm sina bästa råd – för dig som är i valet och kvalet.

Foto: Shutterstock

1. ”Vi håller bara ihop för barnens eller pengarnas skull”

 

 

Att vara utan barnen varannan vecka skrämmer dig, eller så gör rädslan att hamna i ett sämre ekonomiskt läge att du väljer att stanna kvar hos din partner.

För dig som vill skiljas:

– Man mår aldrig bra när man förnekar eller förvränger känslor man har. Lägg inte locket på, självklart kommer det vara jättejobbigt att inte träffa barnen varje vecka – och du måste få vara i den smärtan. Men precis som alla sorgearbeten går det över, och du måste påminna dig själv om varför du gör det här, säger Maria Farm.

För dig som vill kämpa:

– Det här är en väldigt vanlig problematik. Om du vill kämpa, så är det relationen i sig du ska kämpa för. Det är viktigt att diskutera och fundera kring er situation, vad är viktigt för er? Ofta handlar det om en sned maktbalans och att man inte pratat ut riktigt om vad som är viktigt.

LÄS OCKSÅ: 10 tecken på att din relation håller på att ta slut

 

 

Foto: Shutterstock

2. ”Vi har inte längre något att prata om”

 

 

Ni har vuxit ifrån varandra, har inte längre några gemensamma intressen och pratar allt mer sällan med varandra. När tillfälle ges – har ni ingenting att prata om.

För dig som vill skiljas:

– Det är viktigt att du är tydlig, och lyfter fram att just nu vill jag något annat – men en gång i tiden var du allt jag ville ha. Även om den personen inte kan se det just nu, kommer den förmodligen kunna det senare. Egentligen vill ingen vara i en relation där den andra inte är nöjd.

För dig som vill kämpa:

– Sådant här är mer tydligt i faser i livet. Just efter småbarnsåren när barnen börjar bli lite större och man hinner umgås med varandra igen är det speciellt vanligt. Det kan vara lite som att träffa en ny person, och båda två har utvecklats sedan man senast hade tid att verkligen umgås. Om man vill kämpa behöver man väcka nyfikenheten för den personen hen är i dag och försöka lägga av sig de gamla glasögonen – men det måste vara ett gemensamt projekt.

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga kriser i längre relationer

 

 

Foto: Shutterstock

3. ”Vi vill inte leva samma liv”

 

 

Ni har inte samma mål i livet och strävar åt olika håll. Den ena av er vill kanske satsa mer på jobbet och göra karriär, medan den andra vill skaffa barn och sommarhus.

För dig som vill skiljas:

– Även här är tydlighet viktigt. Om ni har så pass olika värderingar att ni skulle må dåligt av att kompromissa, är det så. Grundvärderingar är väldigt viktiga, och det kan bli knepigt om ni inte delar dem.

För dig som vill kämpa:

– Gör en deal. Okej, vi vill göra olika saker – men vi vill inte skiljas. Prata om det, och ta gemensamma beslut. Vill du ha en hund, men inte din partner så kanske hunden får vara lite mer ditt ansvar. Tydlighet är väldigt viktigt här.

LÄS OCKSÅ: 13 varningsflaggor på att din relation inte mår bra

 

 

Foto: Shutterstock

4. ”Min partner har dåliga vanor”

 

 

Din partners dåliga vanor slukar all din energi. Kanske röker, snusar eller dricker den du lever med alldeles för mycket. Eller är din partner ständigt på dåligt humör, och har väldigt kort stubin.

För dig som vill skiljas:

– Man kan inte ta hur mycket som helst. Se ett alternativ framför dig, hur skulle det vara att leva med en person som inte dricker varje helg? Din partner kommer förmodligen att försöka dra in dig igen, och då gäller det att stå emot. Ta hjälp av en terapeut, vän eller någon annan som inte har känslor för personen i fråga, som kan hjälpa dig och påminna dig om att hen inte kommer förändras.

För dig som vill kämpa:

– Här tror jag man måste vara ganska tuff och ställa krav. Man måste inte bara göra det för sin partners skull, utan även för sin egen. För många kan det till och med vara räddningen att ens partner ställer ett ultimatum.

LÄS OCKSÅ: 5 dolda tecken på psykisk misshandel du inte ska ignorera

 

 

Foto: Shutterstock

5. ”Min partner kritiserar mig för ofta”

 

 

Din partner kritiserar och påpekar allt du gör. Du är hopplös, lat eller så hjälper du inte till tillräckligt där hemma. Under årens lopp av listan av saker du gör fel blivit lång.

För dig som vill skiljas:

– Kommer man inte vidare är det bara destruktivt. Fråga dig själv varför du gör det här, och se alternativa bilder framför dig. En vardag utan tjat, där känslorna är glädje och engagemang och inte håglöshet. Även här är det viktigt att ha någon att prata med.

För dig som vill kämpa:

– Här måste du återigen vara tydlig. Det här har aldrig med bara en person att göra, det involverar alltid den som kritiserar också. Klart att det finns lata människor, och man måste självklart få framföra kritik. Men väljer man att stanna med en person måste man acceptera situationen som den är, och försöka fokusera på de bra sidor personen ändå har.

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga skäl till att vi stannar i destruktiva relationer

 

 

Foto: Shutterstock

6. ”Min partner vill gå i terapi men det vill inte jag (eller tvärtom)”

 

 

Er relation knakar i fogarna, men ni kan inte komma överens om huruvida ni ska gå i parterapi eller inte. Medan den ena av er vill – vägrar den andre.

För dig som vill skiljas:

– Om din partner tvärvägrar är det ofta en del av en större bild. Detta blir oftast spiken i kistan, och det viktigt att du ser det som en mindre del av ett eller flera större problem i relationen.

För dig som vill kämpa:

– Du bör fråga din partner vad det värsta som kan hända är. Vad är problemet med att gå dit? Kan du tänka dig att gå dit för din partners skull? Det blir aldrig sämre av att gå i terapi, men en del kan vara rädda för saker som kan dras upp, eller att man tror att relationen är körd bara för att man behöver gå i terapi.

LÄS OCKSÅ: 6 tecken på att det är dags för parterapi

 

 

Foto: Shutterstock

7. ”Vårt sexliv är dött”

 

 

Ert sexliv går på sparlåga, och ni vill olika saker gällande det sexuella. Du känner att ert sexliv inte längre är på dina villkor.

För dig som vill skiljas:

– Kanske har man redan gått igenom fasen där man känner olust och ovilja, och att man blir trampad på. Ofta är ett dåligt sexliv ett symtom på andra saker i en relation och brukar bli en konsekvens av detta.

LÄS OCKSÅ: 6 vanliga skäl till att sexlivet kraschar i relationer

För dig som vill kämpa:

– Det är viktigt att prata om det. Jag har träffat många som inte vågar kyssa sin partner för att man är rädd att det ska uppfattas som en invit. Det är plågsamt för båda parter. Sex och samliv handlar om mer än penetrerande sex, det handlar om kyssar, massage och att ta på varandra. Prata om era olikheter, det viktigaste är att ni känner att sexlivet är på bådas villkor.

 

 

Foto: Shutterstock

8. ”Någon av oss har slutat älska den andra”

 

 

Du har gått från att älska din partner till att er relation har blivit slentrian, och du hyser ljumma känslor för din partner.

För dig som vill skiljas:

– Ta känslorna på allvar. Den här relationen är över. Vi har haft mycket bra ihop, men nu är det dags att gå vidare.

För dig som vill kämpa:

– Du måste fråga dig själv vad du vill kämpa för. Känner du att du inte älskar din partner längre, måste det vara något annat du tycker är tillräckligt viktigt att kämpa för. Det är viktigt att inte föra din partner bakom ljuset. Prata med varandra och fundera på om ni ska umgås mer, hur ni har det tillsammans och hur du skulle kunna väcka mer känslor i dig själv.

LÄS OCKSÅ: 8 saker du ska se upp med hos din partner

 

 

Foto: Shutterstock

9. ”Någon av oss har träffat en annan”

 

 

Relationen mellan dig och din partner knakar i fogarna och du, eller din partner, har träffat någon ny.

För dig som vill skiljas:

– Kan du inte gå vidare efter det som har hänt, är det så. Men du måste försonas med att det ofta finns djupare orsaker till varför det tog slut. Inte bara att en ny person kom in i bilden. Då är det lättare att försonas med situationen också.

För dig som vill kämpa:

– Ofta är det en brist på något i en relation som gör att den ena parten är otrogen. Vill man kämpa behöver man också inse att det finns saker i relationen att jobba på. Den som har blivit sviken har självklart rätt att vara förbannad och den som svikit behöver visa att den menar allvar i att den vill gå vidare i relationen. Ofta behöver man ändra något, och lägga handling bakom orden.

LÄS OCKSÅ: Mikrootrohet: Är du otrogen utan veta om det?

 

 

Foto: Shutterstock

10. Och en anledning att skiljas direkt:

 

Min partner är våldsam och kontrollerande.

– Det behöver inte bara vara fysiskt våld, det kan vara kränkande språkbruk eller våld mot materiella saker också. Statistik visa att våldet brukar öka, och tillslut även bli fysiskt. Gör man inget tenderar det bara att bli värre.