Det finns vinster både med att amma och ge mjölkersättning.
1 av 2: Det finns vinster både med att amma och ge mjölkersättning. Foto: Evgenyatamanenko/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Den som ammar har en bra ursäkt att få gå iväg och vara ifred med barnet en stund.
2 av 2: Den som ammar har en bra ursäkt att få gå iväg och vara ifred med barnet en stund. Foto: Artranq / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

9 saker ingen talar om för dig om att amma

Att amma eller inte amma.

Det är frågan.

Svaret är nog att både bröstmjölk och ersättning kan fungera alldeles utmärkt.

Men här är i alla fall nio positiva saker med den traditionella metoden.

Det där med att amma verkar inte helt okomplicerat. I alla fall sett till alla diskussioner om fördelar och nackdelar med bröstmjölk och modersmjölksersättning. Enligt viss expertis och forskning är det bästa för barnet att det får äta naturligt, alltså från mammans bröst. Enligt andra experter och studier gör det ingen skillnad för barnets hälsa om han eller hon får mjölkersättning via nappflaska.

Skälen till varför man inte vill amma på naturlig väg kan vara flera. Kanske vägrar barnet ta bröstet, kanske har man inte tillräckligt stor mjölkproduktion, eller så tycker man att hela proceduren när bebisen suger känns obehaglig eller gör ont. Oavsett vilket så ska man få stöd från Barnavårdcentralen och barnmorskor att välja en alternativ väg.

Det finns helt klart vinster med båda metoder, men Världshälsoorganisationen rekommenderar att bröstmata i första hand.

LÄS OCKSÅ: Uppmaning till amning väcker starka känslor

Med inspiration av brittiska Metro listar vi därför nio bra saker med amning som du kanske inte har tänkt på:

1. Du behöver inte packa en väska när du ska gå ut

Nej, du behöver inte se till att väskan eller vagnen rymmer minst en fylld nappflaska så fort du ska gå utanför dörren med den lilla. Den livsnödvändiga utrustningen finns ju i och på dig.

2. Du är ursäktad att smita i väg en stund

Familj, vänner, kolleger och bekanta. Alla vill gratulera, titta på och lära känna den nyfödda. Men ibland blir uppståndelsen för mycket, i synnerhet när man är dödstrött av sömbrist. Då är den där egentiden, när du är tvungen att smita i väg och amma, rätt värdefull.

3. Amningsbehåar är SÅ bekväma

Det kanske inte är de snyggaste underkläder du burit, men en "rejäl" behå är i regel bekvämare än en slinkig sort av väldigt lite tyg... Dessutom är det ju en fantastisk uppfinning: du behöver inte klä av dig varje gång du ska amma, utan behöver bara öppna ena kupan.

4. Det är krångelfritt

Det här förutsätter förstås att ditt barn tar bröstet och att du inte upplever några obehag själv. Men OM allt fungerar så är amningen faktiskt lätt som en plätt: lyft upp bebis och ge henne/honom bröstvårtan, ungefär.

5. Du få en hand över till annat

Med nappflaska är bägge händer upptagna (den andra runt bebis) men när du ammar har du en hand över till att äta, scrolla i mobilen eller göra något annat som du gärna får tid till i en annars rätt så stressig tillvaro.

6. Du kan göra det liggande

Det ÄR ansträngande att ta hand om en nyfödd baby, så grip varje tillfälle du får att ligga ner och vila. Vilken tur då att amning fungerar alldeles utmärkt även liggande på sidan, med barnet tätt intill dig.

7. Det får din bebis att somna

I bästa fall kan amningen fungera sövande på din bebis, så att han/hon faktiskt somnar utan att du behöver vagga, sjunga eller trösta i timmar. Kvällsamningen underlättar således även för dig att komma till ro inför natten, med tid till att äta middag, titta på tv eller läsa.

8. Du håller vikten utan dieter

Inte alla, men många kvinnor tappar ordentligt i vikt när de ammar. Alltså behöver du inte peta i maten eller ägna dig åt några "snabba dieter". Men det ska du å andra sidan inte göra i något fall under den första tiden efter förlossningen, eftersom din kropp behöver näringsrik mat för att kunna återhämta sig. Och bebisen behöver näringen för att förbli frisk och växa till sig.

9. Du kan varva amning OCH mjölkersättning

Vet du vad? Man behöver inte välja det ena eller det andra. Man kan amma OCH ge barnet modersmjölksersättning, som komplement. Det är till exempel en vanlig lösning om man inte har tillräckligt med mjölk själv. Viktigt om man använder sig av bägge metoder är att alltid börja med amningen, eftersom mjölkproduktionen i brösten stimuleras när barnet suger ordentligt. Sen kan man fortsätta sessionen med flaska.

LÄS OCKSÅ: Därför blir du smartare när du blivit mamma

LÄS OCKSÅ: Ny forskning visar samband mellan amning och hög IQ

Aktuellt just nu