Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Flera utbrott av fågelinfluensan har förekommit under de senaste åren. Här dödas smittade fåglar i Rumänien.
Flera utbrott av fågelinfluensan har förekommit under de senaste åren. Här dödas smittade fåglar i Rumänien.
Flera utbrott av fågelinfluensan har förekommit under de senaste åren. Här dödas smittade fåglar i Rumänien.
Flera utbrott av fågelinfluensan har förekommit under de senaste åren. Här dödas smittade fåglar i Rumänien. Foto: AP

9 farligaste smittorna i världen just nu

Britta Wahren, professor emerita i smittskydd och särskilt klinisk virologi vid Karolinska institutet, listar några av de största smitthoten och virusen:
 

1. Resistenta sjukhusbakterier

Superbakterier som är motståndskraftiga mot vanliga antibiotika är ett växande problem i sjukvård och äldreomsorg. Hit hör ESBL-bakterier – (spectrum beta-lactamase), VRE (vancomycinresistenta enterokocker) och MRSA (meticillinresistenta gula stafylokocker). Tusentals svenskar är smittade. För gamla, sjuka och svaga kan infektionerna vara dödliga.
Så skyddar du dig: Strikt hygien är viktigt för att förhindra spridningen – särskilt viktigt är att tvätta händerna. För att minska utvecklingen av resistenta bakterier ska man alltid ta antibiotika enligt ordination och inte i onödan.    
   Sjukvården behöver också förbättra rutinerna för att snabbare upptäcka smittan och hitta rätt behandling.

2. HIV – Vår Dödligaste epidemi i dag

I dag vår dödligaste epidemi. Sprids tyst och smygande och kan inte utrotas ur kroppen. Viruset hålls bra i schack av immunsystemet och av antivirala medel.

Dagens läkemedel är utmärkta, men det skulle behövas ett effektivt vaccin. Vi fruktar utbredning av de läkemedelsresistenta HIV-virusstammarna och nya farligare former av HIV-virus. Det vore en riktig katastrof om HIV blev luftburet.
Så skyddar du dig: Om du inte är säker på att din partner är osmittad – använd kondom. Dela inte sprutor och nålar med någon. Se upp med injektioner och blodtransfusioner i U-länder. Vid tatuering eller piercing ska sterilserade instrument användas.

3. Smittkoppor – Högst på Terrorlista

Luftburet och extremt smittsamt. Smittkoppor var vår dödligaste epidemi före 1950.
Allt virus i världen utrotades genom en massiv vaccinkampanj i slutet av 1970-talet. Smittkoppor står högst på bioterrorlistan i dag. Skulle det plötsligt spridas står alla under 35 år helt oskyddade.
Så skyddar du dig: Man kan inte skydda sig mot ett överraskande anfall annat än genom vaccinering. Det är dock inte motiverat att i förväg vaccinera sig mot alla smittor som kan användas i terrorsyfte.

4. Tuberkulos – Bärs av två miljoner

Bakterien angriper främst lungorna men kan sprida sig i hela kroppen. Motståndskraften mot de vanligaste medicinerna gör att resistenta och superresistenta bakterier bildas och sprids.

Eftersom två miljarder av världens befolkning bär på denna bakterie i mild eller besvärlig form är antibiotikaresistensen ett mycket stort problem. Smittan dödar mellan två och tre miljoner personer varje år.
Så skyddar du dig: Vaccinet har mycket måttlig effekt, men rätt läkemedelsbehandling ger god utläkning. Gå till läkare om du eller någon i omgivningen har mycket långvarig hosta eller hostar blod. Var särskilt försiktig om någon kan ha smittats utomlands. Fullfölj behandlingen, även om du känner dig bättre.

5. Chikungunyavirus – Nära släkt med ockelbosjukan

På den franska ön Reunion ökade smittan explosionsartat sommaren 2006 på grund av försämrad myggutrotning. Myggan – Asiens tiger – som sprider virus finns även runt Medelhavet, och runt stränderna har man de senaste åren sett en ökad förekomst av sjukdomen. Hudutslag, svår huvudvärk och ledvärk, diarré och blödningar är tecken på denna infektion som ändå är relativt mild, med omkring 1 procent dödlighet. Viruset är nära släkt med det virus som orsakar Ockelbosjukan i Sverige.
Så skyddar du dig: I dag finns inget kommersiellt vaccin. Skydda dig mot mygg, med myggmedel, myggnät och skyddande kläder, om du är i utsatta områden.

6. West Nile virus – En av de nyaste epidemierna

En av våra nyaste epidemier. Det förekommer hos fåglar och sprids från dem med myggor. Det kunde ha varit ett flygplan som tog smittade myggor från Egypten till USA där viruset sedan 1999 har spritt sig från östkusten ända bort till västkusten. De flesta får inga symtom, var femte får en influensaliknande sjukdom. Men 0,7 procent drabbas av hjärnhinneinflammation och hälften av dessa dör.

Så skyddar du dig: Nyss licencierades ett genetiskt vaccin mot denna sjukdom avsett för hästar, som blir mycket sjuka och får kroniska skador av infektionen. Det finns ännu inget vaccin för människor. Skydda dig mot mygg, särskilt när du är i utsatta områden.

7. Sars – Luftburet – smittar snabbt

Viruset kan komma åter. Säkerligen finns smittade djur, mårdhundar och fladdermöss, i de kinesiska utmarkerna. Sars är luftburet och smittar ganska snabbt. Svåra lungbesvär ger upphov till hög dödlighet. WHO:s information om smittan, snabba kartläggning av virus samt isolering av smittade gjorde att man fick kontroll på spridningen relativt snabbt.

Så skyddar du dig: Ingen medicin eller något vaccin finns. Identifiering av smittkällor och karantän av smittade individer det viktigaste.

8. Superinfluensa – Svårt att skydda sig mot

En blandning av fågelinfluensa och vanlig influensa. Virus är luftburna, och det kan därför vara svårt att skydda sig. Flera små utbrott av fågelinfluensa, H5N1, har förekommit. Men då människor inte smittas särskilt lätt sprids dessa virus främst hos fåglar, och kan med flyttfåglar nå nya länder. Ett skräckscenario är, om ett fågelinfluensavirus skulle kunna blanda sig med generna från något av de influensavirus som kan överföras lätt mellan människor. Den nya typen skulle då kunna
bli både smittsam och förorsaka svåra luftvägsinfektioner. Det finns både vacciner mot influensa och antivirusläkemedel.
Så skyddar du dig: Vaccinera dig mot influensa varje år. Vaccinera dig mot fågelinfluensa när det finns vaccin. Vaccinera dig mot pneumokocker. Skaffa influensamedicinen Tamiflu till familjen. Om det kommer en epidemi – lyssna noga på råden från sjukvården. Undvik folksamlingar i epidemitider.

9. Hepatit B – Smittas via blod och sex

Smittas genom blod och sex, ger upphov till infektioner i levern. Vaccinet mot detta virus är vårt bästa cancervaccin! Sedan det började användas i stor skala i Asien har man kunnat förhindra tusentals av de levercancrar som kan uppkomma hos personer som är långvariga bärare av virus.
Så skyddar du dig: Vaccinera dig. För övrigt gäller samma råd som för HIV.