9 av 10 blev kvitt sin depression med botox

Foto: Åke Thim

Botox gör dig lycklig! Nu testas nervgiftet som behandling mot depression - nio av tio patienter blev av med sina symptom efter enbart två rynkfria månader.

Andra har också läst

Botox har länge använts för att göra dig slät och fin på utsidan. Nu visar det sig att även insidan mår bättre av behandlingen. Föreställ dig att du anstränger dig att le och skratta på en fest fastän du egentligen är lite deppig, då kanske du får roligare på festen än vad du hade trott. På samma sätt förhindrar botox hjärnan från att tro att den är ledsen och nedstämd – eftersom pannan förblir rynkfri.


 - Om vi känner till exempel glädje eller sorg så har vi ansiktsuttryck som motsvarar dessa känslor. Studier visar att om vi medvetet gör ansiktsutryck för en specifik känsla, så läser hjärnan av det och ändrar sin sinnesstämning, säger Marc Axel Wollmer, psykologen som håller i studien vid Basles och Hanovers universitet, till The Sunday Times.


Friska efter två månader

Enligt en annan studie där Botox sprutades in i pannan på tio deprimerade personer så visade det sig att nio av dem var friska efter bara två månader.


- Det går i princip ut på att kroppen och ansiktet sänder signaler till hjärnan så att den ska veta hur vi mår, säger Marc Axel Wollmer, till The Sunday Times.


Skevt vid fåfänga

Testerna görs dock inte på fåfänga personer. Enligt psykologen Marc Axel Wollmer skulle det ge ett skevt resultat:


- Vi är inte intresserade av att testa folk som är missnöjda över sitt utseende, de skulle bara bli gladare för att det ser bättre ut när de slipper sina rynkor. Det vore allt för enkelt …

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här