publicerad text:
publicerad text:

8 nötterna som bränner mest fett

Tror du att nötpåsen är en viktfälla? Tänk om! En fjärdedel av kalorierna i nötter räknas inte, menar näringsfysiologen Fredrik Paulún. Dessutom innehåller de viktiga vitaminer och mineraler som boostar förbränningen.

– Känner kroppen att du har ett bra intag av näringsämnen kommer du gå ner i vikt lättare.

Här är de åtta nötter som bränner mest fett.

Danielle Deasismont
Foto: Daniel Oertelt

1. Valnöten

Bra för hjärnan

Valnöten är rik på antioxidanter och har ett högt innehåll av omega 3-fettsyror. "Valnöten användes av de gamla grekerna som ett botemedel mot dåligt minne och det lär ha funkat tack vare just omega 3-fettsyrorna", säger Paulún. Förutom att omega 3 sägs vara bara för hjärnan kan det även minska inflammationer i kroppen.

 

2. Pekannöten

En vitaminbomb

Snackar vi antioxidanter vinner pekan- nöten första plats! Det bruna innerskalet innehåller mängder av nyttigheter såsom vitamin E. 100 gram pekannötter innehåller även drygt halva dagsbehovet av zink.

 

 

3. Paranöten

Rik på selen

Ett mineral som du även hittar i fisk, kött och mjölk. "Selen används när kroppen gör egna antioxidanter och många har brist på det", säger Paulún. En enda paranöt per dag ger kroppen tillräckligt mycket selen. 100 gram paranötter ger även hela dagsbehovet av magnesium.

 

4. Mandeln

Ger längre mättnad

Poppis i hudvårdsprodukter då vitaminet ska skydda cellerna mot fria radikaler som påskyndar åldrandet. E-vitamin är en antioxidant som förbättrar syreförsörjningen till musklerna och 60 gram mandlar ger hela dagsbehovet. Mandeln är också proteinrik vilket gör att du känner dig mättare längre.

 

5. Jordnöten

Nyttigare än chips

"Jordnöten är en baljväxt och har inte samma näringsmässiga kvaliteter som nötter. När man rostar jordnötter bildas skadliga ämnen. Välj helst orostade. Jordnötter innehåller förutom zink, också resveratrol, ett av ämnena som gör rödvin nyttigt och i jordnötterna slipper du alkoholen", säger Paulún.

 

6. Pistaschnöten

Sänker kolesterolet

Tittar man på antioxidantinnehållet hamnar pistaschnöten i topp bland de nyttigaste nötterna. Nöten innehåller kolesterolsänkande ämnen och är rik på B-vitaminer. "Eftersom den rostas i sitt skal är rostade och saltade pistaschnötter helt okej som snacks", säger Paulún.

 

7. Cashewnöten

Bra till matlagning

"Detta är en bra produkt men den hamnar trots mycket magnesium i bakvattnet jämfört med de flesta andra nötterna med avseende på innehåll av vitaminer, mineraler och antioxidanter." Det relativt låga priset och mångsidigheten gör att cashewnöten passar bra till matlagning och bakning.

 

8. Hasselnöten

Perfekt mellanmål

Hasselnöten är precis som mandeln rik på protein men även kostfibrer och magnesium. En proteinrik nöt håller dig mätt länge, ät som mellanmål eller strö över en sallad. Köper du hasselnötter från Turkiet är de dessutom rika på krom. "Det är ett mineral som behövs för insulinkänsligheten och många har för låga kromnivåer, och brist ökar risken för diabetes typ 2", säger Paulún.

"Köper du hasselnötter från Turkiet är de dessutom rika på krom"