Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Klara Desser

8 goda recept: Krydda maten – med choklad

All choklad är inte godis.

Klara Desser bjuder på smakrika rätter med kakao som krydda - och några riktigt smarriga chokladdesserter.

Kakaon tillskrivs många goda egenskaper och bland annat är den rik på antioxidanter, järn, magnesium, koppar, kalium och flavonoider.

De flesta brukar föredra en choklad som innehåller cirka 70 % kakao. Men man kan naturligtvis ännu hellre välja en choklad som ligger upp emot 80-85 %. Mörk choklad ifrågasätts emellanåt i LCHF-kretsar – med all rätt, eftersom den helt faller utanför ramen när det gäller att välja råvaror som innehåller max 5 % kolhydrater.

Å andra sidan, äter man en ruta eller två blir mängden kolhydrater ganska försumbar.

Kakao används naturligtvis mest i desserter och snacks, men det finns även en hel del recept med choklad i huvudrätter. Då främst till kött och kyckling. Det är sällan stora mängder choklad i grytan eller såsen, utan ska bara ge en intressant twist.

De flesta recept med kött och choklad jag har stött på kommer från Mexiko. Chokladsåsen till kycklingen kommer ursprungligen därifrån och kallas mole. Jag har bara ändrat lite i receptet för att få ner kolhydratnivån. Själv älskar jag choklad och jag hoppas att ni också kommer att gilla det!

Matrecepten fungerar bra för dig som äter normal eller liberal LCHF. Desserterna är det lagom att äta någon gång ibland när andan faller på. Om du äter strikt LCHF är det bäst att laga recepten utan att krydda dem med choklad.

LÄS MER: Här får du sju myter och fakta om choklad

Foto: Klara Desser

Köttfärsgryta med chili och choklad

4 portioner

1 gul lök

1 röd chilifrukt

1 vitlöksklyfta

600 g nötfärs

3 msk smör/kokosfett

1 tsk malen spiskummin

1 tsk paprikapulver

1 tsk kanel

3 dl krossade tomater

2 dl rött vin

100 g smör

40 g mörk choklad

salt och peppar

70 g babyspenat, färsk

3 msk olivolja

1 tsk vitvinsvinäger

1 dl crème fraiche

Gör så här:

1. Hacka löken, finhacka chilin och riv eller pressa vitlöken. Fräs tillsammans med färsen i smör eller kokosfett.

2. Tillsätt spiskummin, paprikapulver, kanel, krossade tomater och rött vin. Tillsätt också extra smör. Låt grytan puttra under lock i minst 20 minuter. Rör om då och då.

3. Hacka chokladen och blanda ner i grytan tills den smält. Smaka av med salt och peppar. Servera med babyspenat blandat med olivolja och vinäger och en klick créme fraiche.

Foto: Klara Desser

Kyckling med chokladsås

4 portioner

1 röd chilifrukt (eller mindre)

3 msk sesamfrön

1 tsk malen koriander

1/2 dl mandelmjöl

1 krm malen nejlika

1 tsk mald kanel

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

3 msk smör/kokosfett

3 dl krossade tomater

1/2 kruka färsk koriander

100 g smör

2-3 dl kycklingfond

salt och peppar

40 gram mörk choklad

600 g kycklingfilé

3 msk smör/kokosfett

2 avokador

lite pressad lime

lite mer hackad koriander

70 g salladsblad

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Finhacka chilin och ta med så mycket av chilin som du tror att du gillar. Är du osäker så är det bäst att ta först en tredjedel och sedan tillsätta mer i slutet.

3. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna och tillsätt sedan chilin, de torkade kryddorna och mandelmjölet. Rör runt en stund och häll sedan över kryddorna i en skål.

4. Hacka löken och riv eller pressa vitlöken. Fräs i smör eller kokosfett och tillsätt sedan de rostade kryddorna, tomatpurén och hackad koriander. Tillsätt även extra smör.

5. Tillsätt kycklingfond och låt såsen puttra en stund. Hacka chokladen och blanda ner. Smaka av med salt och peppar.

6. Stek kycklingen i smör eller kokosfett. Lägg filéerna i en ugnsfast form, häll över såsen och låt stå i ugnen tills innertemperaturen är cirka 65 grader.

7. Servera med avokadohalvor med pressad lime och hackad koriander och ett gäng salladsblad.

LÄS MER: Därför ska du äta choklad varje dag

Foto: Klara Desser

Högrevsgryta med kakao

4 portioner

600 g högrev

2 vitlöksklyftor

2 tsk chiliflakes

3 msk smör/kokosfett

2 dl rött vin

100 g smör

vatten

2 tsk sojasås

salt och peppar

40 g mörk choklad, 70 %

300 g vitkål

1-1 1/2 dl majonnäs

3 msk crème fraiche

70 g salladsblad, t.ex. rosésallad och frisésallad

 

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Skär köttet i bitar och riv eller pressa vitlöken. Fräs tillsammans med chiliflakes i smör eller kokosfett i en kastrull med lock som tål ugnsvärme.

3. Tillsätt vin, smöret skuret i tärningar och vatten så att det knappt täcker köttet. Krydda med sojasås, salt och peppar. Ställ in i ugnen i 1-2 timmar.

4. Ta ut grytan och dra isär köttet med två gafflar. Ställ på spisen på medelvärme och rör ner hackad choklad.

5. Gör coleslawen: Strimla vitkålen och blanda med majonnäs, crème fraiche, salt och peppar.

6. Servera grytan med coleslaw och salladsblad.

Foto: Klara Desser

Chokladkaka med mascarponekräm

6 bitar

75 g rumsvarmt smör

2 msk sötning

2 ägg

75 g mandelmjöl

4 msk kakao

1 1/2 msk pofiber

1 tsk bakpulver

smör och kakao till formen

150 g mörk choklad, 70 %

3/4 dl vispgrädde

125 g mascarpone

1 dl vispgrädde

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Rör smör och sötning mjukt. Tillsätt äggen ett i taget och därefter mandelmjöl, kakao, pofiber och bakpulver.

3. Smörj en liten kvadratisk form och pudra den med kakao. Häll smeten i formen och grädda kakan i cirka 20 minuter. Låt kakan svalna helt.

4. Hacka chokladen och lägg i en liten kastrull tillsammans med vispgrädden. Värm tills chokladen har smält, rör hela tiden. Ta kastrullen från värmen och blanda ner mascarponen.

5. Bred blandningen över kakan och låt den stå i kylen ett par timmar. Skär den i bitar. Servera med vispad grädde.

Foto: Klara Desser

Chokladpannkaka

4 portioner

4 ägg

2 msk kakao

ev. 1-2 msk sötning

1 dl kokosmjöl

1 msk fiberhusk

2 dl kokosgrädde

3 msk smör/kokosfett

40 g mörk choklad

2 dl vispgrädde

 

1. Vispa ihop ägg, kakao, ev. sötning, kokosmjöl, fiberhusk och kokosgrädde till en jämn smet.

2. Låt svälla 5 minuter och grädda sedan plättar eller pannkakor i smör eller kokosfett.

3. Lägg upp på tallrikar. Smält chokladen hackad i bitar i en kastrull tillsammans med lite av grädden. Vispa resten av grädden.

4. Servera pannkakorna med vispgrädde och chokladsås.

Foto: Klara Desser

Chokladmousse

4 portioner

100 g mörk choklad, 70 %

2 ägg

1 tsk vaniljpulver

2 dl vispgrädde

lite riven mörk choklad

4 jordgubbar

Gör så här:

1. Hacka chokladen och smält den över vattenbad eller i mikro. Vispa äggen fluffiga med vaniljpulvret. Vispa grädden i en separat skål.

2. Blanda ner äggsmeten i chokladen och tillsätt sedan den vispade grädden.

3. Blanda försiktigt men väl och fördela smeten i fyra portionsglas. Strö över lite riven choklad och en skivad jordgubbe.

4. Om du vill göra moussen i förväg går det bra att förvara den i kylskåpet. Den bör dock stå framme minst 1 timme i rumstemperatur före servering.

LÄS MER: Mörk choklad - därför är den bra för hjärtat

Foto: Klara Desser

Varm choklad

1 stor mugg

1 msk kakao

3 dl mandelmjölk

1 krm vaniljpulver

lite kardemumma

ev. sötning

1/2 dl vispgrädde

Gör så här:

1. Vispa ihop kakaon med lite mandelmjölk först i en kastull. När mjölken är varm och kakaon löst sig kan du hälla på resten av mjölken.

2. Smaka av med kryddor och använd sötningsmedel om du vill. Vispa grädden.

3. Häll upp den varma chokladen i en kopp och toppa med vispgrädden.

Foto: Klara Desser

Chokladparfait

100 g mörk choklad

4 äggulor

2 msk sötning

vaniljpulver

lite salt

4 dl vispgrädde

20 g mörk choklad

Gör så här:

1. Smält chokladen delad i bitar i över vattenbad eller i mikro. Vispa äggulorna och sötningen, vaniljpulver och salt. Blanda ihop den smälta chokladen med de vispade äggulorna.

2. Vispa grädden och blanda ner. Blanda till en jämn smet.

3. Låt stå minst 3 timmar i frysen. Ta fram en stund före servering. Skopa upp i skålar och dekorera med lite mynta.