Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 10 jun 2014 15:00

8-årig flicka överlevde cancern mot alla odds

Läkarna menar att Claudia Burkill kommer att överleva den aggressiva cancersjukdomen. "Ett mirakel har skett", skriver mamman på Facebook.

Läkarna menar att Claudia Burkill kommer att överleva den aggressiva cancersjukdomen. "Ett mirakel har skett", skriver mamman på Facebook.

Foto: Privat/Facebook

I juli 2012 förklarade läkarna att då sexåriga Claudia Burkill inte skulle bli frisk från sin cancer.

Man menade att hon hade ytterst kort tid kvar att leva.

Men två år senare ser Claudia ut att bli den första flickan i världen att överleva den aggressiva diagnosen.

"I dag är första dagen på väldigt lång tid som jag kan titta in i ögonen på våra fina barn och 'vet' att jag inte behöver planera en begravning för en av dem den närmsta tiden", skriver hennes mamma, Andrea, på Facebook.

Hon har bara dagar kvar att leva.

Så har läkarnas dom varit vid återkommande tillfällen sedan nu åttaåriga Claudia Burkill diagnostiserades med en aggressiv och ovanlig hjärntumör 2011.

I juli 2012 konstaterade läkarna att hennes sjukdom var obotlig och familjen började till och med att förberedda för Claudias begravning, skriver brittiska Mirror.

Två år senare ser det dock ut som att Claudia – osannolikt nog – har blivit kvitt cancern.

Claudia ingick i ett italienskt behandlingsprojekt som innebar hela 44 tillfällen av radioterapi, eller röntgenterapi, och hon fick även motta ovanligt höga doser av cellgiftsbehandling för att vara ett barn.

Och behandlingen gav resultat.

"Ett mirakel har skett"

I lördags, nästan på dagen tre år sedan Claudia först fick sin diagnos, ringde läkarna för att leverera det goda beskedet. Hennes mamma, Andrea, skrev i sin tur på dotterns Facebooksida – en stödsida med närmare 240 000 "gilla":

"Vi har precis mottagit det mest skrämmande telefonsamtalet i hela vårt liv. Jag kommer att hålla det här väldigt kort eftersom att jag finner det omöjligt att koncentrera mig, omöjligt att fokusera och till och med andas", skrev mamman, och fortsatte:

"Jag ska försöka att komma online i morgon och skriva en mer utförlig förklaring utifrån de små medicinska kunskaper jag har, men… CLAUDIA HAR BLIVIT FRISKFÖRKLARAD. CLAUDIA ÄR FRI FRÅN CANCERN. CLAUDIA ANSES INTE LÄNGRE VARA OBOTLIGT SJUK. Ett mirakel har skett, det har verkligen det. Jag kan inte sluta skaka och jag måste nog logga ut. Kärlek till er allihopa".

Familjens glädje visste inga gränser och mammans inlägg har seden dess gillats av drygt 170 000 människor.

Först i världen

Enligt läkarna har Claudia ådragit sig mindre hjärnskador till följd av den tuffa behandlingen men man tror och hoppas att hennes hälsa ska fortsätta att förbättras.

"Hon har betalat ett högt pris, det har vi allihopa, men hon har sitt liv kvar", skriver mamman på Facebook.

Mamman skriver vidare att familjen kom att leva med dotterns dödsdom i hela 694 dagar.

Men i stället blev hon alltså, enligt läkarna, den första flickan i världen att överleva den här typen av elakartad hjärntumör.

Nu är lättnaden total.

"I dag är första dagen på väldigt lång tid som jag kan titta in i ögonen på våra fina barn och 'vet' att jag inte behöver planera en begravning för en av dem den närmsta tiden", skriver mamman på Facebook, och avslutar:

"I dag är vår första dag av frihet. En frihet så förlorad och bortglömd".