Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

7 viktiga vitaminer efter 40

Även om de flesta känner sig unga vid 40, börjar det ändå hända saker med kroppen. Åldrandet går dock att bromsa länge. Bränslet som du fyller kroppen med är av största vikt. Kroppen behöver vitaminer och mineraler för att kunna producera hormoner. Även enzymproduktionen är beroende av vitaminer, liksom immunförsvaret. Numera vet vi också att många vitaminer har cancerhämmande effekt. Man kan alltså verkligen bli sjuk och åldras i förtid om man slarvar med vitaminerna.

– Ju äldre vi blir, desto viktigare är det att se till att få i sig ordentligt med vitaminer, särskilt B12 och mineralet magnesium som behövs för att kroppen ska kunna ta upp kalcium, säger dietist Sofia Antonsson.

Här är de sju viktigaste för dig som är 40+.

B12 finns i fisk, lever, kött och ägg

Foto: Fotolia

1 av 7

1. B12

Vitamin B12 och folsyra blir med åldern svårare för kroppen att ta upp, många svenskar har därför brist utan att veta om det. Blir du snabbt trött och energilös, eller har problem med minnet, försök att få i dig ordentligt med vitamin B12.

FINNS I:

B12 finns i fisk, lever, kött och ägg- och mjölkprodukter, alger, syrade grönsaker och fermenterade produkter, till exempel sojasås. Men ibland räcker det inte med att bara välja bra och näringsrik mat.

– Det är också viktigt att försöka stressa mindre. När vi stressar förbränner vi mycket näring, förklarar dietist Sofia Antonsson.

LÄS MER: 7 tecken på att du inte får i dig nog med B12

1 av 7