Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

7 värstingar på julbordet du ska skippa

Julen är mysets högtid, och det finns gott om goda saker att mumsa på. Glögg, julmust, kakor, julgodis och feta rätter på julbordet.

Men kanske vill du ändå äta relativt hälsosamt under helgerna och undvika det allra onyttigaste på julbordet.

Problemet många gör är att äta för mycket av allting, och väl vid julbordet kan det vara svårt att motstå revbenen, knäcken eller ischokladen.

– Det handlar om hur man äter och hur ofta. Vissa äter ju julmat och julgodis under hela december, och går på flera julbord. Andra äter julbord en gång på julafton. Det gäller att göra rätt val, och kanske främst begränsa sig, säger dietist Sofia Antonsson.

Foto: Shutterstock

1 av 7

1. Feta och färdigköpta röror

I julbordsklassikern Janssons frestelse är det mycket grädde, och de färdigköpta rörorna som rödbetssallad är inte heller nyttiga.

– Satsa på sill och lax, rena maträtter som inte är så feta eller söta. Undvik röror med mycket fett, som färdigköpta rödbetssallader och liknande. Då är det nyttigare och godare att göra själv, säger Sofia Antonsson.

– Välj fräscha sallader, som sillsallad som ju är jättegott. Jansons frestelse går ju också att göra mindre fet, säger Sofia Antonsson.

KLICKA FÖR ATT LÄSA MER OM VILKA RÄTTER SOM ÄR ONYTTIGA PÅ JULBORDET.

1 av 7