Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

6 tecken på att du ska äta mer – om du vill gå ner i vikt

Det är lätt att anta att ett minskat kalorintag ger ett smalare midjemått. Samtidigt märker många som försöker tappa kilon med den metoden att det inte händer någonting på viktfronten. Anledningen? De äter för lite.

För lite kalorier kan motverka viktnedgång

Sitter byxorna lite för tajt? Äh, det gör inget, du drar bara ner på kalorierna så fixar det sig. Eller? Vad många inte tänker på är att för få kalorier faktiskt kan motverka att du går ner i vikt. Kroppen behöver kalorier för att förbränna kalorier.

– Många drar ner för kraftigt på kaloriintaget och försätter kroppen i svältläge, säger dietist Sofia Antonsson.

– Vissa människor, ofta män, kan få bra resultat av viss “halvsvält”, som 5:2-metoden, och går ner i vikt direkt. Men när kvinnor kör samma metod händer ofta inget. Då kanske man faktiskt måste äta mer för att gå ner i vikt, säger dietist Sofia Antonsson.

Här 6 tecken på att du äter för lite för att gå ner i vikt.

1. Du tänker på mat hela tiden

1200 kalorier om dagen, eller vad du nu begränsar dig till, funkar inte för alla. Snurrar alla tankar oavbrutet kring mat, äter du antagligen alldeles för lite. Risken är stor att du kommer att överäta när det väl är dags för middag.

– Mat blir en fixering, det är allt du kan tänka på om du äter för lite. Hjärnan funkar så att den fokuserar på det vi inte ska tänka på. Ska du inte tänka på mat är det förstås det enda du kan tänka på. Då måste du äta mer, säger dietist Sofia Antonsson. 

2. Du hoppar över måltider

Det är bara att hoppa över frukost eller lunch så går du lätt ner några kilo, kanske du tänker. Men det kan bli fel.

– Får du i dig för få kalorier är det lätt att överkompensera när du väl äter så att det blir dubbelt så mycket mat i stället. Eller, så tar du en macka i stället för att äta middag, och tänker att det nästan inte innehåller några kalorier. Eller dricker en smoothie och tycker att du är nyttig. Men några mackor eller en mättande smoothie med avokado kan innehålla stora mängder kalorier. Skaffa en gratis-app och för dagbok över vad du äter, tipsar dietist Sofia Antonsson. 

3. Du får huvudvärk

De som klarar att fasta eller äta väldigt lite får ingen huvudvärk. Medan andra somnar vid datorn av energibrist, eller får panikkänslor för att de är hungriga - och drabbas av huvudvärk.

– Får du huvudvärk för att du äter för lite beror det på att din hjärna får för lite glukos som finns i kolhydrater. Äter du för få kalorier och kolhydrater är risken stor att hjärnan svarar med att ge dig huvudvärk, säger dietist Sofia Antonsson.

LÄS OCKSÅ: Ont i huvudet? Expertens bästa råd för lindring

4. Du orkar inte träna

För få kalorier gör dig trött och energilös. Att gå till gymmet är det sista du orkar göra. 

– Går kroppen på sparlåga orkar den så klart inget annat än det mest nödvändiga. Vill du gå ner i vikt och få en vältränad kropp, måste du äta mer, säger dietist Sofia Antonsson. 

5. Du är irriterad

Är du så hungrig att du bara vill skrika och vråla? Då äter du för lite. 

– Alla blir inte irriterade av att äta lite, men många blir det. Och det ska man ta på allvar. Kroppen pratar med dig, den behöver mat, säger dietist Sofia Antonsson. 

6. Du blir inte mätt när du ätit

Att “belöna” dig själv med en liten sallad efter att ha tänkt på mat en hel dag, kommer inte att göra dig tillfredställd och mätt. Risken är stor att du kommer att skåpäta senare på kvällen. Satsa i stället på mat som mättar, som fullkorn, nyttiga fetter och protein.

– Det är okej att äta små portioner, det viktiga är vad som ligger på tallriken. Ge bara kroppen vad den behöver i form av vitaminer, mineraler, fett och protein. Några salladsblad räcker med andra ord inte, säger dietist Sofia Antonsson.