Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

7 saker tandläkare kan avslöja om din hälsa

Vad innebär det om tandköttet är ljusrosa eller till och med vitt? Varför har jag röda fläckar i munnen eller bölder och utväxter?

Visste du att munnen är fönstret till kroppen? I den syns om du är gravid, stressad, har diabetes eller cancer. Bland mycket annat.

Vill du hålla dig vid god hälsa och leva länge, se då till att besöka tandläkaren regelbundet.

Inte många vet att hälsan i munnen, speciellt tandköttet, har en stor inverkan på din allmänna hälsa. När tandläkaren undersöker tänderna är det inte bara hål de letar efter – det finns mycket mer än karies de kan se. Bland annat tittar man efter tecken på cancer i munhålan men också mindre uppenbara hälsokomplikationer.

- Om ögat är fönstret till själen, är munnen fönstret till kroppen, säger Dr Stuart Froum, Manhattan, som är ordförande för American Academy of Periodontists - tandläkare som fokuserar på sjukdomar i tandköttet, till businessinsider.com.

Kan synas på tandköttet

Medicinska tillstånd är mer benägna att visa upp sig i tandköttet och munnen än i tänderna själva, och att ignorera detta och inte använda tandtråd kan leda till ganska stora tandproblem. Tyvärr är det dock ganska vanligt att många ignorerar sina tandköttsproblem enligt dr Froum:

- Jag träffar ofta människor som är extremt välklädda, har fått sina frisyrer och naglar gjorda, och är väldigt intresserade av hälsa, men samma personer har inte varit hos en tandläkare på flera år, säger han.

Många lider av problem

Nästan 50 procent av de vuxna har, enligt businessinsider.com någon form av tandköttsproblem vilket är den stora orsaken till tandlossning men också ett tecken på andra hälsoproblem.

Att regelbundet gå till tandläkare kan göra det lättare att hitta och behandla tillstånd som påverkar andra delar av kroppen också.

Här är sju saker som en tandläkare kan upptäcka genom att titta i din mun:

1.  Graviditet - små röda utväxter på tandköttet

Små röda utväxter på tandköttet och mellan tänderna, ofta kallad graviditetstumörer, visar sig hos cirka 5 % av gravida kvinnor. De är inte farliga, men kan ställa till med ökad känslighet i munnen, vilket gör att en del människor behöver extra tandvård under graviditeten. "Jag diagnostiserade en graviditet på en kvinna innan hennes förlossningsläkare en gång", säger dr Froum.

2. Anemi - ljusrosa eller vitt tandkött

Ljusrosa tandkött kan vara ett tecken på anemi, enligt Dr Sally Cram, konsumentrådgivare för American Dental Association, från Washington, DC. När människor har järnbrist kan tandköttet förlora sin normala rödfärg och bli rosa eller till och med vitt.

3. Muntorrhet

Många antidepressiva medel kan orsaka muntorrhet, vilket i sin tur kan leda till karies. SSRI-mediciner som Prozac, Paxil och Zoloft har ofta denna effekt. En del upplever ett minskat flöde av saliv, och salivet behövs som skyddande medel för tänderna. Uppmärksamma tandläkare kan rekommendera sprayer, saliversättningsmedel eller annat för att skydda tänderna. Men även vissa antihistaminer, som ofta används för att behandla allergier, kan orsaka muntorrhet.

4. Stress och oro - tandköttsproblem

Dr Froum säger att under den medicinska studentexamen får han ofta en ström av patienter som klagar över känsligt tandkött och känsliga tänder.

Ökad stress och oro kan trigga i gång tandköttsproblem, eftersom man då är mer benägen att försumma sin munhygien och sannolikt har en ökad mängd av stresshormoner som kortisol i kroppen. Högre nivåer av kortisol kan orsaka inflammation och gör det svårare för kroppen att bekämpa infektioner. Dessa stresshormoner och inflammation kan också leda till tandköttssjukdomar, som kan orsaka både tand och benlossning.

5. Diabetes - bölder vid tandroten

Återkommande infektioner som kallas bölder vid tandroten eller i tandköttet mellan tänderna är en vanlig biverkning av diabetes. Tandläkaren kan vara den första att upptäcka diabetes eftersom dessa infektioner, som kan vara smärtsamma, kan få en att uppsöka tandläkare.

Även friska människor kan utveckla bölder, men personer med diabetes har en ökad risk. Har man problem med att hantera sitt blodsocker är man extra känslig för infektioner, och inflammationen som bölder orsakar kan i sin tur göra det svårare att kontrollera blodsockret. Detta samspel kan skapa en ond cirkel.

6. Crohns sjukdom - röda fläckar i munnen

Autoimmuna sjukdomar som lupus och Crohns sjukdom kan orsaka ömma röda fläckar i munnen. Lichen planus, ett annat tillstånd som verkar vara kopplat till immunförsvaret, visar ofta upp sig som sår på huden och vita fläckar i munnen. Dessa fläckar kan ömma och vara smärtsamma och leda till munsår. Fläckarna själva brukar gå bort med behandling.

7. Hjärtproblem

Är starkt förknippat med tandköttsproblem, även om Froum poängterar att det inte finns något bevisat samband. Men, faktum är trots allt att människor med tandrotsproblem oftare drabbas av hjärtproblem. Forskarna misstänker att det kan vara relaterat till underliggande problem med kronisk inflammation.