7 saker du behöver veta om hormoner
Hormonerna styr våra liv. I kroppen finns en samling organ och körtlar som kallas för det endokrina systemet. Körtlarna fungerar som kroppens kontrollsystem och påverkar allt från hur pigga vi är till hur var vi lagrar fett på kroppen. Här är de sju större endokrina körtlarna hos en människa och hur hormonerna påverkar kroppen.
Forskaren Martina Johanssons har intresserat sig för hormoner och hur de påverkar vår hälsa. Nu är hon aktuell med sin andra bok, "Hormonbibeln".
1 Sömn (tallkottkörteln)
I hjärnan finns tallkottkörteln som tillvekar sömnhormonet melatonin. Det är detta hormon som styr när vi blir trötta. Utan melatonin får kroppen inte någon signal om när det är dags att sova, med för mycket av samma hormon känner vi oss konstant sömniga. När vi upplever jetlag är det detta hormon som är ur fas.
2 Viktuppgång (hypofysen)
Hypofysen styr många viktiga hormon och producerar bland annat mänskligt tillväxthormon. Brist på detta hormon ger kortväxthet eller att man får extra lätt att lägga på sig fettmassa. Hypofysen utsöndrar också oxytocin, närhetshormonet som gör att en mor känner starka band till sitt barn.
3 Ämnesomsättning (sköldkörteln)
Sköldkörteln styr kroppens ämnesomsättning - åt båda håll. När sköldkörteln inte fungerar som den ska kan den vara kroniskt uppskruvad men också nedsatt. Brist på sköldkörtelhormon kallas hypotyreos och kan ge symptom som trötthet, depression och sprött hår.
4 Högt blodsocker (bukspottkörteln)
I bukspottkörteln utsöndras insulin efter en blodsockerhöjande måltid. Det är detta system som kan bli uttröttat och inte orka producera den mängden insulin som krävs, vilket leder till högt blodsocker och det som kallas insulinresistens. Till slut leder detta oftast till fetma och typ 2-diabetes.
5 Utbrändhet (binjurarna)
Våra binjurar producerar adrenalin och kortisol, två av våra stresshormoner. När dessa hormoner är ur balans kan det vara svårt att gå ner i vikt, somna på kvällarna och att gå upp på morgonen.
– När man går in i väggen betyder det ofta att man har utbrända binjurar, säger Martina.
6 & 7 Könshormoner (äggstock/testiklar)
I äggstockarna produceras östrogen och progesteron som styr förmågan att få ägglossning, menstruera och bli gravid. Även testosteron utsöndras från äggstockarna.
I mäns testiklar produceras testosteron. Låga nivåer av testosteron leder till svårigheter att bygga muskler, trötthet och nedstämdhet.